Ο ιδανικός τρόπος ψησίματος του μοσχαρίσιου στήθους είναι σε κλειστό σκεύος, μέσα σε κρασί, για αρκετή ώρα -δηλαδή μπρεζέ. Έτσι, λιώνουν το λίπος και το κολλαγόνο και μαλακώνει το ψαχνό.
Μερίδες: 6
1 ολόκληρο brisket περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο όσο καλύτερα γίνεται από το λίπος
1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
300 ml Αγιωργίτικο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το μοσχαρίσιο στήθος μπρεζέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ, για να «απορροφήσει» όσο γίνεται το αλατοπίπερο και να νοστιμίσει.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε το όλον σε γάστρα και ελέγχουμε αν καλύπτεται το κρέας κατά τα 2/3 από το κρασί, αλλιώς συμπληρώνουμε με όσο ζεστό νερό χρειάζεται (εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους).
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζουμε το μοσχαρίσιο στήθος σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, να σταθεί.
Βγάζουμε μερικά λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Παγώνουμε τα ζουμιά από τη γάστρα στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια και να το αφαιρέσουμε.
Βάζουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και βράζουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες οφτές.