Μοσχαράκι λεμονάτο…

20.02.2021 / 9:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
mosxaraki-lemonato-500-960x480

O Γιώργος Τσούλης ξεχωρίζει για τις comfort συνταγές που φτιάχνει! Σήμερα, προτείνει μοσχαράκι λεμονάτο… σκέτο γλύκισμα!

Υλικά

  • 1500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 900 ml μοσχαρίσιο ζωμό
  • 120 ml χυμό λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το δέσιμο της σάλτσας

  • 30 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γραμμ. αλεύρι, γ.ο.χ.

Διαδικασία

Για την ετοιμασία των υλικών. Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες, καθαρίζετε τα σκόρδα και τέλος στύβετε τα λεμόνια και παίρνετε το χυμό τους. Σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κρέατος με λίγο απορροφητικό χαρτί. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά μέχρι το ελαιόλαδο να κάψει.

Στη συνέχεια, σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές τους ώστε να πάρουν χρώμα. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει 10 λεπτά. Τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ πιάτο ενώ παράλληλα χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς. Αφού χαμηλώσει η θερμοκρασία, προσθέτετε τα κρεμμύδια και το πράσο στην κατσαρόλα σοτάροντας τα για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τη δάφνη και το μπούκοβο και ανακατεύετε.

Όταν τα κρεμμύδια καραμελώσουν αρκετά, βάζετε ξανά το κρέας με τα ζουμιά που έχει βγάλει στο πιάτο ενώ παράλληλα προσθέτετε το νερό, το ζωμό, το λεμόνι και το σκόρδο. Τέλος, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, κλείνετε το καπάκι και χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει και 2 ώρες ανάλογα με το κρέας που θα επιλέξετε. Σημάδι του ότι είναι έτοιμο είναι ότι το κρέας πρέπει να σπάει αν το πιέσετε με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι.

Σε αυτό το σημείο προσθέτετε τη ρίγανη και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρείτε τα κομμάτια του κρέατος βάζοντας τα σε ένα πιάτο. Με ένα σουρωτήρι, σουρώνετε τη σάλτσα σε ένα μπολ πιέζοντας πολύ καλά τα λαχανικά ώστε να βγάλουν όλο το ζουμί και τη νοστιμιά τους. Τοποθετείτε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά ανεβάζοντας την ένταση σε μέτρια. Στη συνέχεια, βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.

Αρχίζετε να ρίχνετε μέσα σε αυτό το μείγμα του βουτύρου σιγά σιγά το ζωμό, που κρατήσατε στο μπολ, συνεχίζοντας να ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη σάλτσα. Για να γίνει πιο πυκνή συνεχίζετε να ανακατεύετε πάνω από την φωτιά. Τέλος προσθέτετε πίσω τα κομμάτια του κρέατος και το λεμονάτο μας είναι έτοιμο. Σερβίρετε με πατάτες τηγανίτες βάζοντας μπόλικη σάλτσα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα