Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός 2023 εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός

24.03.2023 / 14:57
MHTSOTAKHS-SYNENTEYJH

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού» είπε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, αναγνωρίζει δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη, να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαική επιτροπή μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς ασφυκτικούς κανόνες», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες πράγμα που θα γίνει αυτόματα αν δεν συμφωνηθεί καινούριο πλαίσιο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Και συνέχισε: «Θέλουμε να μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική αποκλιμάκωσης του χρέους που δεν θα υπονομεύει τους βασικούς αναπτυξιακούς μας στόχους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα