Μητροπολίτης Κινσάσας: «Όταν ζεις τον Χριστό, δεν το κρατάς για τον εαυτό σου»

24.06.2024 / 14:00
????????????????

Της Δήμητρας Μπαλαφούτη

«Όταν ζεις τον Χριστό, δεν το κρατάς για τον εαυτό σου»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος γεννήθηκε στο χωριό Κυπάρισσος της Επαρχίας Τριχωνίδος του Ν.Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1997 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πατρών. Το 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο και την ημέρα της χειροτονίας του έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Εφημέριος στη Μητρόπολη Πατρών ενώ το 2016 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κινσάσας και στις 30 Νοεμβρίου 2017 Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας. Το Δεκέμβριο του 2018 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κανάγκας κα στις 12 Ιανουαρίου 2022 εξελέγη Μητροπολίτης Κινσάσας. Εκεί όπου μέχρι σήμερα υπηρετεί με όλη του τη ψυχή το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας για τη διαδρομή σας μέχρι σήμερα…

Τελείωσα το εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Άγιον όρος. Εκεί ο πρώτος μου πνευματικός, ο πατήρ Νικηφόρος ο οποίος στη συνέχεια έγινε Μητροπολίτης στο Κονγκό, είχε μεγάλη εμπειρία στα εκπαιδευτικά θέματα, μέχρι που τον κάλεσε ο τότε Μητροπολίτης κεντρώας Αφρικής στην Κινσάσα, ο Ιγνάτιος, για να αναλάβει εκεί την ορθόδοξη θεολογική σχολή της Κινσάσα. Στη συνέχεια έγινε Μητροπολίτης και άρχισε να καλεί ιερείς για να πάνε στην Αφρική και να συνδράμουν στο έργο του. Μεταξύ αυτών και σαν πνευματικό του παιδί, μου ζήτησε κι εμένα να κατέβω στο Κονγκό να βοηθήσω!

Το είχατε σκεφτεί ποτέ;

Μέχρι τότε έλεγα οπουδήποτε αλλού μπορώ να πάω εκτός από την Αφρική και τελικά πήγα εκεί και πουθενά αλλού! Μάλιστα όταν πήγα για πρώτη φορά να δω πως είναι, το 2012, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ.

Πρωτόγνωρες συνθήκες…

Δεν υπάρχει πολιτισμός! Ιδιαίτερα βγαίνοντας έξω από την πόλη της Κινσάσα, υπάρχει μια άλλη ζωή. Μπορεί κάποιος να δει φωτογραφίες και βίντεο, αλλά αν ο ίδιος δε μπει μέσα στη δυσκολία και να ζήσει από κοντά τον πόνο των ανθρώπων δεν θα μπορέσει να καταλάβει. Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κονγκό έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα κι εκεί που πριν από 60 χρόνια δεν υπήρξε Ορθοδοξία αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά σημεία του Κονγκό, πολλοί αξιόλογοι ιεραπόστολοι που προηγήθηκαν πριν από εμένα έχουν δημιουργήσει πολλές ενορίες. Το Κονγκό είναι 18 φορές η Ελλάδα και αποτελείται από 100.000.000 πληθυσμό. Αυτή η μεγάλη χώρα έχει χωριστεί σε πέντε Μητροπόλεις, με την πιο κεντρική να είναι η δικιά μας, που είναι και η πρωτεύουσα. Όλες οι γύρω περιοχές αποτελούνται από χωριά και πόλεις που δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε νερό! Δεν υπάρχουν δρόμοι.

Υπάρχει ισχυρή παρουσία ιερέων σε αυτές τις περιοχές;

Σίγουρα είμαστε πάρα πολύ λίγοι. Αλλά πριν 60 χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας. Όταν πρωτοήρθα στη δικιά μας Μητρόπολη πριν από 2,5 χρόνια βρήκα 12 ιερείς, σήμερα είναι 35! Προσπαθούμε να κάνουμε τις ενορίες μας σε πιο μεγάλες πόλεις, με 1.000.000 και πάνω πληθυσμό, οπότε να έχουμε ορθόδοξη παρουσία στα κέντρα. Από εκεί μπορούμε μετά με το μηχανάκι να κάνουμε περιοδείες και σε μικρότερες πόλεις αλλά και σε χωριά.

Άρα υπάρχουν πολλές αντιξοότητες ακόμη και στις μετακινήσεις…

Δεν έχουμε τις ανέσεις που έχει μια ευρωπαϊκή χώρα, για να μπούμε στα χωριά δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν περνούν αυτοκίνητα. Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ Δεσπότη σε μηχανάκι, εγώ ανεβαίνω συχνά για να μπορέσω να φθάσω στο σκοπό μου. Σκεφτείτε ότι σε μια περιοδεία μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε μέσα στο δάσος! Μας έχει τύχει να κολλήσει το όχημά μας μέσα στις λάσπες! Αναγκαστήκαμε να μείνουμε στο δάσος δυο νύχτες, και να φτιάξουμε φαγητό στη φωτιά για να μπορέσουμε να ξεδιψάσουμε με ασφαλή τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι μαστίζουν οι ασθένειες όπως ο τύφος και σε καθημερινή βάση πεθαίνει κόσμος από ελονοσία.

Άρα το έργο σας είναι ακόμη πιο δύσκολο…

Ως επί το πλείστον οι άνθρωποι είναι Χριστιανοί, καθολικοί και προτεστάντες. Μέσα στα δάση υπάρχει μαγεία, ειδωλολατρία, άνθρωποι που πιστεύουν ακόμη και στον άνεμο! Εκεί θέλει μεγάλο αγώνα να πειστούν, για το πρόσωπο του Κυρίου. Στα χρόνια που βρίσκομαι εκεί ποτέ δε γνώρισα έναν άνθρωπο να πει ότι δεν πιστεύει στο «Θεό». Έχουν πίστη. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μια παρουσία δυνατή,σοβαρή, ικανή για να μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε και να τους βοηθήσουμε και πνευματικά αλλά και με τρόφιμα αλλά και φάρμακα. Δε μπορούμε να μιλάμε στους ανθρώπους για έναν Θεό της αγάπης και να μην προσφέρουμε αγάπη έστω και στο ελάχιστο.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;

Όταν κατάλαβα πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην ιεραποστολή, όταν ήμουν πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Κινσάσας και είχα πρωτοέρθει. Εδώ είμαστε η μοναδική Μητρόπολη της Αφρικής που έχει Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο, με θεολογική σχολή και σχολή πληροφορικής. Τότε είχαν έρθει πολλά παιδιά αβάπτιστα, για να τα βοηθήσουμε να σπουδάσουν κα να τα κατηχήσουμε κι εφόσον ήθελαν να γίνουν ιερείς να πάνε στη συνέχεια στα χωριά τους και να ξεκινήσουν την ορθοδοξία από το μηδέν. Ένας από τους μαθητές, ολοκλήρωσε τις σπουδές τους, παντρεύτηκε κι επέστρεψε στην πατρίδα του για να ξεκινήσει την κατήχηση. Μέσα σε δυο μήνες είχε κατηχήσει περίπου 100 ανθρώπους. Κάποια στιγμή τους βάπτισε. Την ίδια μέρα αυτοί οι νεοφώτιστοι και ο ιερέας φυλακίστηκαν. Η αιτιολογία ήταν οτι εισήγαγε καινά δαιμόνια! Έγινε τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να τους αποφυλακίσουμε! Ότι διαβάζουμε στο ευαγγέλιο και αφορά τις τότε δυσκολίες των Αποστόλων τις συναντούμε και σήμερα! Θεωρούν σε κάποιες περιοχές το Χριστιανισμό απειλή!

Μητροπολίτης Κινσάσας: «Όταν ζεις τον Χριστό, δεν το κρατάς για τον εαυτό σου» 4

Η διάδοση του Χριστιανισμού για εσάς είναι προσωπική ανάγκη;

Ο κάθε χριστιανός οφείλει να είναι Απόστολος. Όταν ζεις τον Χριστό μέσα στην καρδιά σου δεν το κρατάς για τον εαυτό σου.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την Πάτρα;

Η Πάτρα έχει έναν πάρα πολύ καλό Επίσκοπο, δραστήριο, πνευματικό, ικανό κι έχει και πολύ καλούς ιερείς. Σίγουρα χρειάζεται επανευαγγελισμός των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όσο ο θεός μου δίνει αντοχή και καταλαβαίνω ότι μπορώ να προσφέρω στην Μητρόπολη Κινσάσας που με έχει τάξει ο Θεός, θα προσπαθήσω να δώσω την ψυχή μου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;

Είμαστε μια ορθόδοξη χώρα. Θα πρέπει αυτόν τον πλούτο να μην τον χάσουμε. Να στραφούμε μέσα μας και να ενισχυθούμε πνευματικά με τη διδαχή και την κατήχηση, γιατί πολλές φορές είμαστε βαπτισμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά μόνο στο όνομα. Να στραφούμε προς τη μητέρα του Χριστιανισμού.

Σε αυτούς που χάνουν την πίστη τους κάποιες φορές τι θα λέγατε;

Να ρίξουν μια ματιά προς την Αφρική και να δουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι που ζουν μέσα στη φτώχεια και τη δυσκολία, ποτέ δε λένε ότι δεν υπάρχει θεός. Κάποτε περνούσα από μια πολύ φτωχή περιοχή και είδα έναν ανάπηρο, σε ένα αυτοσχέδιο καρότσι και πίσω από αυτό έγραφε στα Γαλλικά: «Merci beaucoup mon dieu», Σε ευχαριστώ πολύ θεέ μου. Ευχαριστούσε το θεό από την αναπηρική καρέκλα. Αυτή η εικόνα μας διδάσκει ότι όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες και οι πειρασμοί μας ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας!

Μητροπολίτης Κινσάσας: «Όταν ζεις τον Χριστό, δεν το κρατάς για τον εαυτό σου» 5
Μητροπολίτης Κινσάσας: «Όταν ζεις τον Χριστό, δεν το κρατάς για τον εαυτό σου» 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα