Μηλιές: Το χωριό του θρυλικού Μουτζούρη στο Πήλιο

15.01.2023 / 9:25
milies pilio

Οι Μηλιές, στο Πήλιο έχουν συνδυάσει το όνομά τους με τον θρυλικό Μουτζούρη, το παραδοσιακό τρενάκι με τα λιγοστά βαγόνια, που συνιστά μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς μετρά μόλις 60 εκατοστά φάρδος.
Ωστόσο, το χωριό είναι πολλά περισσότερα και προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, που ο καθένας αξίζει να βιώσει έστω και μία φορά στην ζωή του.
Αυτό για το οποίο ο κάθε ταξιδιώτης θα ξεχωρίσει σίγουρα τις Μηλιές είναι η γραφικότητα και η αρχοντιά που τις χαρακτηρίζουν, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων, από την πρώτη τους κιόλας επαφή με το χωριό.
Στα όσα σίγουρα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο η θέα από την κεντρική πλατεία, και όχι μόνο, του χωριού που φτάνει μέχρι τον Παγασητικό, ο ναός των Παμεγγίστων Ταξιαρχών με μία σπάνια ιδιαιτερότητα και, φυσικά, η πλούσια φύση του βουνού των Κενταύρων που «αγκαλιάζει» το χωριό με το μεγαλείο της.


Ο ιστορικός ναός Παμεγγίστων Ταξιαρχών


Ένα από τα σημεία αναφοράς για τις Μηλιές είναι ο ιστορικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πολύ λιτός στην εξωτερική του όψη, εντύπωση προκαλούν στο εσωτερικό του οι 12 τρούλοι, τα αξιόλογα μνημεία και μεταβυζαντινές αγιογραφίες, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.
Ωστόσο, αν για κάτι φημίζεται η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η εξαιρετική ακουστική της, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η άριστη ακουστική του ναού οφείλεται στην ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού, όσο και στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που τοποθετήθηκαν εκεί, ώστε να ελαφρύνει το βάρος της.
Ο ναός των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή, καθώς από εδώ ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία το Μάιο του 1821.


Η διαδρομή του θρυλικού Μουτζούρη


Η διαδρομή που πραγματοποιεί ο θρυλικός Μουτζούρης από τα Άνω Λεώνια μέχρι τις Μηλιές είναι πραγματικά ονειρική με την αστείρευτου κάλλους ομορφιά της φύσης του Πηλίου να πρωταγωνιστεί σε όλο το μήκος της. Το τρένο διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου, ενώ περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και προσφέρει ονειρική θέα προς τον Παγασητικό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα