Προβληµατισµό και αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες σεισµικές δονήσεις στην περιοχή του Κορινθιακού χαµηλής ισχύος µε τον µεγαλύτερο να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ χθες τα ξηµερώµατα για να ακολουθήσει ασθενέστερος, ισχύος 3,5 Ρίχτερ στις 10:09 π.µ., ενώ υπολογίζεται ότι η δέσµη των σεισµικών δονήσεων έφτασε χθες τους19.Στοπλαίσιοαυτόοισεισµολόγοι έχουν εστιάσει στην περιοχή και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινοµένου, δηλώνοντας ότι πρόκειται για σεισµική έξαρση όχι ασυνήθιστη για την περιοχή η οποία έχει εξαιρετικά υψηλό σεισµικό δυναµικό, πλην όµως µε τα έως τώρα δεδοµένα η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Με δεδοµένο ότι το επίκεντρο βρίσκεται, 15 km από το Ξυλόκαστρο, µια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικηµένη και κυρίως µε πολλά ρήγµατα. «Κατ’ αρχήν η σεισµική διέγερση στην συγκεκριµένη περιοχή δεν είναι πρόσφατη, καθότι εµφανίστηκε από τις αρχές Σεπτεµβρίου µε µερικές εκατοντάδες µικροσεισµούς. Το επίκεντρο βρίσκεται 15 χιλιόµετρα Βόρεια-Βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο µε εστιακό βάθος 14,8 Χλµ., λέει ο Καθηγητής Σεισµολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών Ευθύµιος Σώκος.
Ο ισχυρότερος σεισµός έως τώρα έγινε τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας ισχύος 3,8 Ρίχτερ. Όπως προαναφέρατε το Ξυλόκαστρο και η γύρω από αυτό περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικηµένη και είναι γνωστό ότι στο Ξυλόκαστρο υπάρχουν πολλά ρήγµατα και µεταξύ των ρηγµάτων βρίσκεται και ένα από τα µεγαλύτερα στον Κορινθιακό.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισµογενής και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι εύλογο ότι το φαινόµενο το παρακολουθούµε µε ιδιαίτερη προσοχή. Όσον αφορά στην πρόγνωση αν η όλη σεισµική δραστηριότητα µπορεί να αποτιµηθεί ως εκτόνωση ή ως προσεισµική κατάσταση που θα καταλήξει σε ένα µεγάλο σεισµό ισχύος 5 έως 6 βαθµών της Κλίµακας Ρίχτερ κανείς νοµίζω δεν µπορεί να το απαντήσει. Αυτού του τύπου τις σεισµικές ακολουθίες τις έχουµε παρατηρήσει πολλές φορές στον Κορινθιακό και αυτό µπορεί να σηµαίνει ότι το φαινόµενο µπορεί σταδιακά να «σβήσει», χωρίς όµως να µπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόµενο µιας ισχυρής σεισµικής δόνησης λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής» επισηµαίνει.
«Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑ∆ΙΚΟ ΧΩΡΟ»
Ο ίδιος υπογραµµίζει, ότι είναι πολύ σηµαντικό να προσδιορισθεί από ποιο ρήγµα προέρχονται οι σεισµικές δονήσεις γεγονός που δεν έχει ακόµα προσδιορισθεί και εξηγεί: «Λόγω των σεισµών χαµηλής έντασης δεν έχει προσδιορισθεί από ποιο ρήγµα προκαλούνται.
Παρατηρούµε το φαινόµενο και είναι θέµα χρόνου το πολύ σε δύο εβδοµάδες να προσδιορίσουµε από ποιο ρήγµα προέρχονται οι δονήσεις και τότε θα ξέρουµε ακόµη και στην περίπτωση που οι δονήσεις αποτελούν προ σεισµούς ποιας έντασης θα είναι ένας ενδεχόµενα επικείµενος µεγαλύτερος σεισµός, γιατί η ισχύς του σεισµού εξαρτάται από τις διαστάσεις του ρήγµατος. Βεβαίως να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες στον ελλαδικό χώρο».