«Μήδεια» και Ικαρία προκαλούν ρωγμές

23.02.2021 / 12:42
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Οι ρωγμές στην εικόνα Μητσοτάκη αλλά και οι αντιπολιτευτικές αδυναμίες Τσίπρα δημιουργούν πολιτική ρευστότητα αλλά και ανταγωνισμούς στο παρασκήνιο της πολιτικής και οικονομικής ζωής.   

Τα πλήγματα που, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, δέχθηκε η κυβέρνηση μετά την απόφαση για το τρίτο lockdown και την «προβληματική εικόνα» στην διαχείριση της κακοκαιρίας, με καμπή τις εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, δημιουργούν συνθήκες που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα στην κούρσα για την δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό πολλοί θεωρούσαν ότι, θα άλλαζε προς το καλύτερο η εικόνα της κυβέρνησης, το αντίθετο παρουσιάζει κόπωση και αδυναμία αντίδρασης σε σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας ενώ η κακοφωνία των υπουργών εξελίσσεται σε πολιτική γάγγραινα.

Στην Κουμουνδούρου είδαν, «αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της κακοκαιρίας» που δεν περιορίζεται στο ζήτημα της εθνικής οδού και τη συνδέουν και με επιλογές που έγιναν και σχετίζονται άμεσα και με την οικονομική σχέση της εταιρίας που τη διαχειρίζεται με το κράτος. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση με την αδιανόητη κατάσταση των διακοπών ρεύματος σε όλη την Αττική και την αποτυχία να κρατήσει ανοιχτό ακόμα και τον ΗΣΑΠ. Αυτό που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι οι δυσαρέσκεια που αρχίζει και συγκεντρώνεται για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από τους πολίτες. Εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά σε κλειστούς σταθμούς, χωρίς ούτε καν μια ανακοίνωση ή ενημέρωση για το τι θα συμβεί, διακοπές ρεύματος και νερού και την ίδια στιγμή η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά προκαλούν οργή. Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν, «Μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους απλούς ανθρώπους ως αόρατους. Αυτή η αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την επιτελική ανικανότητα αντιμετώπισης έστω και των βασικών όπως η λειτουργία του ΗΣΑΠ και η ηλεκτροδότηση εντείνει τον θυμό για την κυβέρνηση», υποστηρίζουν.

«Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη»

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις που είχε με τους συνεργάτες του και όπως φαίνεται από την παρουσία του στη βουλή, τα αντιπολιτευτικά πυρά του Αλέξη Τσίπρα  στρέφονται σε τρία επίπεδα. Στο μέτωπο της πανδημίας η κριτική στην κυβέρνηση θα είναι τεκμηριωμένη για τις ολιγωρίες ενίσχυσης του ΕΣΥ, στην οικονομία αλλά πλέον ανοίγει και ένα «παράθυρο» για τις ολιγωρίες στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Η πεποίθηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι το αφήγημα τα «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες» έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, η απόφαση για το τρίτο  lockdown θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί στην αρχή και μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του παρουσίαζαν ως σχεδόν σίγουρο ότι δεν  θα ξαναζούσαμε δεύτερο lockdown και τελικά δεν τα κατάφεραν.

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρατηρούν ότι πλέον ο πρωθυπουργός αναγκάζεται συχνότερα να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις απολογούμενος.

Στην αρχή ήταν η Πάρνηθα, μετά οι εικόνες από την επίσκεψη του στην Ικαρία, ενώ αναγκάστηκε να απολογηθεί και για την κακοφωνία των Υπουργών του. Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι έχει ήδη γίνει ζημιά στην εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στους πολίτες που αυτόπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

Μάλιστα κομματικές πηγές στην Κουμουνδούρου με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός μετακινήθηκε σε παράλογες συντηρητικές θέσεις. 

Και συνεχίζουν ότι,  «Εκτός αν στην κυβέρνηση θεωρούν πως  ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγητές, οι φοιτητές και μαζί με αυτούς οι κκ Σουφλιάς και Φορτσάκης περιχαρακώνονται σε ακραίες θέσεις αντάμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο».

Με ικανοποίηση ο Αλέξης Τσίπρας είδε την κυβέρνηση όχι μόνο να βρίσκεται απομονωμένη με μοναδικό της στήριγμα την Ελληνική Λύση και τους ειδικούς φρουρούς, ούτε καν την ΠΟΑΣΥ αλλά εκτιμά ότι πολύ σύντομα η απόφαση της να αφήσει εκτός ΑΕΙ 24.000 παιδιά θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. «Αν κάνουμε αντίστιξη με την συναίνεση, εντός και εκτός βουλής, που είχε δημιουργηθεί όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ στη ΝΔ δεν έχουν κανέναν λόγο να είναι ευχαριστημένοι», τονίζουν στενοί του συνεργάτες.

Η κακοφωνία των Υπουργών και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν κι αυτοί μέσα το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού που θεωρούν ότι η κακοφωνία των Υπουργών μέσα σε μια κυβέρνηση που τα κάνει μπάχαλο σε κάθε βήμα της αναγκάζει τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει μεθόδους δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. «Δεν θα τον σώσουν γιατί το πρόβλημα του είναι πρόβλημα πολιτικής, στρατηγικής και ουσίας και όχι επικοινωνίας», τονίζουν. Και θυμίζουν την κάθετη διαφωνία στο εσωτερικό της ΝΔ για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την εμπρηστική τοποθέτηση του Αντώνη  Σαμαρά. 

Μάλιστα δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στη διάσταση που λαμβάνουν στα ΜΜΕ τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο διάλογος που λαμβάνει χώρα στα δημοκρατικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί κακοφωνίες οι οποίες αποτελούν μολυσματικές πηγές απ΄ όπου απορρέουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες. «Οπότε ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας λύσουν τα προβλήματα των πολιτών συντεταγμένα γιατί θα συνεχίσει η κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα και με απόλυτη συμφωνία στα στρατηγικά ζητήματα προχωράει τον προγραμματικό του διάλογο. Το επόμενο διάστημα το ανεβασμένο τέμπο αντιπολίτευσης θα συνδυάζεται διαρκώς από συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις».

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ

Αυτό που ικανοποιεί αρκετά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι η εκλογική  «αχίλλειος πτέρνα» τους, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που θεωρούν ότι ήταν ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα, πλέον αρχίζει και υποχωρεί μπροστά στην ανικανότητα της κυβέρνησης. Και ότι το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι πως αρχίζει και ξεσκεπάζεται κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας. Δηλαδή, σημειώνουν, πλέον όλοι ξέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προς το συμφέρον της χώρας, ότι ποτέ δεν υπήρξε τέταρτο μνημόνιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ότι είχαμε μπει σε μια τροχιά σταθεροποίησης των σχέσεων μας με την Τουρκία. Η οργή, ο φόβος και η ανασφάλεια σε κοινωνικές κατηγορίες όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποτέλεσαν προμετωπίδα αυτού του μετώπου δημιουργεί νέες εξελίξεις. Η κατάσταση που αυτές οι κατηγορίες αντιμετωπίζουν πια, αρχίζει να θυμίζει μέρες του 2012 και δεν έχει καμία σχέση με τις υποσχέσεις της ΝΔ.

Σε σχέση με τη Φώφη Γεννηματά που έχει ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους δημιουργώντας ένα αντικυβερνητικό μέτωπο έστω και χωρίς κάποια συμφωνία, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρας σημειώνουν, «Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει ξεκάθαρα με ποιους θα πάει και με ποιους θα αφήσει. Βλέπουμε καθημερινά πολλές γραμμές εκεί μέσα. Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά αποφάσεων στρατηγικής. Το κρίσιμο είναι ότι σε επίπεδο κοινωνικών εκπροσωπήσεων που αποτελούν το οξυγόνο του Κιναλ μέσα σε εργατικά σωματεία και τοπική αυτοδιοίκηση τα αντισυριζα αντανακλαστικά υποχωρούν».

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν έναν πονοκέφαλο στο επιτελείο της Κουμουνδούρου αλλά διαβάζουν τα ποιοτικά στοιχεία τους  που δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου.

Να μην ξεχνάμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσει ήταν κοντά στο 24-26% και κατέγραψε 32%. Η μελέτη των στοιχείων που γίνονται από ειδική ομάδα στην Κουμουνδούρου και ο συνδυασμός διαφορετικών ερευνών που συνδυάζουν στην μεθοδολογία τους τόσο την τηλεφωνική έρευνα όσο και την διαδικτυακή δείχνουν μια σημαντική κινητικότητα. Σε κάθε περίπτωση το 2021 θα έχει πολλές εκπλήξεις για όσους αισθάνονται σίγουροι για την κυριαρχία τους. 

(από εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα