Μιχάλης Κίτρου: Δύσκολα θα επιστρέψουμε ασφαλείς στην κανονικότητα – “Φυσικά και θα κάνω το εμβόλιο”

21.12.2020 / 7:18
embolio-koronoios-19-11-20-ink

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ο Μιχάλης Κίτρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός πνευμονολόγος, συνιδιοκτήτης του διαγνωστικού κέντρου «Β – Διάγνωση», έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια ένα ευδιάκριτο και πολύπλευρο στίγμα στην τοπική κοινωνία.

Με την επιστημονική του ιδιότητα, δέχθηκε να μας διαφωτίσει γύρω από ένα μείζον θέμα που μας καίει, αυτό του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ο γιατρός, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι του, αφού αναλύει τις τεχνικές παρασκευής των εμβολίων, διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται πανάκεια ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι δύσκολο να επιστρέψουμε ασφαλείς στην κανονικότητα» προειδοποιεί, τονίζοντας πως  εκτός του ότι ο ιός μεταλλάσσεται, θα επανεισάγεται από άλλες χώρες και από πληθυσμιακές ομάδες που είναι ασυμπτωματικοί φορείς. 

Κύριε Κίτρου, ακούμε και διαβάζουμε πολλά για τα εμβόλια που παρασκευάζονται για τον κορωνοϊό. Ποια είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές;

Πολύ γρήγορα θα κυκλοφορήσουν, έχοντας πάρει έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, διάφορα εμβόλια που έχουν κριθεί ικανοποιητικά ως προς την αντιμετώπιση του Covid-19.

Τα εμβόλια εμφανίζονται στις μελέτες με την ίδια περίπου αποτελεσματικότητα, έχουν όμως πολύ μεγάλες διαφορές ως προς την τεχνική της παρασκευής τους. Με τις παλιές, δοκιμασμένες, τεχνικές είναι το εμβόλιο που έχει παρασκευάσει η AstraZeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Με ακόμη παλαιότερες δοκιμασμένες τεχνικές παρασκευάζουν εμβόλια άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Glaxo.

Όμως, τα εμβόλια αυτά θα αργήσουν να βγουν στο εμπόριο, γιατί η διαδικασία παρασκευής και ελέγχου είναι πολύ χρονοβόρα.     

Με τις καινούργιες τεχνικές, επηρεασμού του mRNA, έχουν παρασκευαστεί τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Είναι τα λεγόμενα «έξυπνα» εμβόλια.

Γιατί τα εμβόλια αυτά αποκαλούνται «έξυπνα;»

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι δεν απαιτούν την καλλιέργεια του παθογόνου παράγοντα και την απομόνωση αντιγόνων. Αυτό επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπτυξης των δοκιμών. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία mRNA είχε χρησιμοποιηθεί μόνο για εμβόλια κτηνιατρικής χρήσης.

Να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι το εμβόλια αυτά είναι ασφαλή, αποτελώντας μια πειστική απάντηση στην πανδημία;

Παρά τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία, εν μέσω πανδημίας, ότι με τα εμβόλια μπορεί να τελειώνουμε με τον ιό, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αν και από καμία εταιρεία δεν έχει αναφερθεί κάποια σημαντική παρενέργεια και τα εμβόλια κρίνονται ασφαλή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι νέα και χρειάζεται πολύ περισσότερα δεδομένα, τόσο για παρενέργειες όσο και για μακροχρόνιες ενδεχομένως επιπτώσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι τα μόρια mRNA είναι πολύ ευαίσθητα και το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -80, από την παραγωγή μέχρι τη χρήση του.

Καταψύκτες που να παρέχουν τέτοιες θερμοκρασίες είναι ανύπαρκτοι στις χώρες του τρίτου κόσμου, και όχι μόνο.

Μακάρι οι προσπάθειες που γίνονται ώστε το εμβόλιο να μπορεί να διατηρηθεί έως και πέντε μέρες σε -4 με -5 βαθμούς, να ευοδωθούν.

Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα είναι πότε αυτά θα είναι στη διάθεση μας…

Από τα εμβόλια «παλιάς» τεχνολογίας, το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Έχει ήδη γίνει σε 24.000 εθελοντές στη Βρετανία και στη Βραζιλία και αναφέρθηκαν ήπιες παρενέργειες. Μόνο ένας ασθενής νόσησε στη Μεγάλη Βρετανία από το εμβόλιο.

Και γι’ αυτό, τα δεδομένα πρέπει να επιβεβαιωθούν. 

Αλλά από αυτά που μας λέτε, τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά…

Ναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Ο ιός τροποποιήθηκε ώστε να είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο.

Αφού έρθει σε επαφή με την πρωτεΐνη του Covid -19 αποκτά την ικανότητα να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων.   

Είναι η τεχνική στην οποία βασίστηκε στο παρελθόν η παραγωγή σημαντικών εμβολίων, από αυτό κατά της φυματίωσης μέχρι αυτά κατά της ελονοσίας και για τον ιό έμπολα.

Το εμβόλιο αυτό είναι μακράν πιο φθηνό από αυτά της Pfizer και της Moderna.Το κόστος του υπολογίζεται στα 3 με 4 δολάρια, ενώ αυτό της Pfizer θα κοστίζει 20 δολάρια.   

Με τον εμβολιασμό θα επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης;       

Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης πρέπει να αποκτήσει ανοσία το 60% του πληθυσμού, πράγμα δύσκολο να επιτευχθεί, αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί.

Αλλά ακόμη κι αν επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, είναι δύσκολο να επιστρέψουμε ασφαλείς στην κανονικότητα, διότι εκτός του ότι ο ιός μεταλλάσσεται (κι εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός), ο ιός θα επανεισάγεται από άλλες χώρες και από πληθυσμιακές ομάδες που είναι ασυμπτωματικοί φορείς. 

Επιπλέον, το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο όλα αυτά τα εμβόλια μπορούν να προλάβουν τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις, μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν.

Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;

Φυσικά και θα το κάνω. Μπαίνει ερώτημα σ’ αυτό;

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα