Μιχαηλίδου: Η αύξηση κατώτατου μισθού σημαίνει συν 50 ευρώ για τους εργαζόμενους

03.04.2024 / 7:31
mixailidou

«Προχωρήσαμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δηλαδή είναι 30% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό του 2019. Στην πράξη αυτό σημαίνει συν 50 ευρώ», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο ΚΑΝΑΛΙ 190,4 FM.

Όπως είπε, «το εξίσου σημαντικό είναι ότι, σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των πολιτών που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27%, που ήταν το 2019. Αυτό αποτελεί μία κατάκτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα των πολιτικών μας.

Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 πολίτες, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας άλλων κατηγοριών. Από αυτούς, οι 500.000 είναι αποδέκτες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, το οποίο, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από τα 480 ευρώ στα 510 ευρώ.

Επίσης, ωφελούνται οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας, οι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες, που “ξεπάγωσαν” στην αρχή του έτους».

Αναφορικά με τις τριετίες, η κυρία Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τις δώσει ή να μην τις δώσει. «Είναι υποχρέωσή του και αν δεν την τηρήσει είναι παράνομος. Με βάση τον νέο κατώτατο μισθό, θα υπολογιστεί και το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επίσκεψη με τον πρωθυπουργό σε βιομηχανία στα Καμίνια, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, επισκέφθηκαν τη βιομηχανία «Ήλιος Μπαχαρικά» , η οποία εφαρμόζει, από την 1η Ιανουαρίου 2024, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τόνισε ότι, στη βιομηχανία αυτή, η οποία διοικείται από γυναίκα, οι περισσότερες εργαζόμενες είναι γυναίκες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα