“Μια πτήση μαγική”:Τη μέρα που ξεκίνησε η σύρραξη

05.03.2022 / 20:15
978-618-03-2681-9_2

Ο καλός Θορ ή ο κακός θεός Άρης; Οι συναστρίες ή η ζαριά της τύχης; Το χέρι που πάντα διστάζει μπροστά στην επιλογή ανάγνωσης γράπωσε αυτό το μικρό μπιζουδάκι . Δεν είχε ακούσει τίποτα για τη συγγραφέα , ούτε για το στόρι. Στην αρχή μάλιστα το παιγνιδιάρικο εξώφυλλο μου θύμισε comfort food για το νου και τη καρδιά που μέσα στο 22 εύχονται  για  ένα αντιμάμαλο  τρυφερότητας. Λίγες ώρες μετά οι Ρώσοι εισέβαλαν …

Τι κάνει ένας «ιπτάμενος» Ιταλός στην Αφρική;

 Μπορεί κανείς να αφηγηθεί μια πολεμική ιστορία, μια ιστορία για κατακτήσεις, βρόμικες μάχες και συγκρούσεις στις αποικίες, και να την κάνει να μοιάζει με ένα μαγευτικό παραμύθι, με μια ονειρεμένη ιστορία, με μια μαγική πτήση με ένα Καπρόνι 133 πάνω από τα μυστηριώδη εδάφη της Ανατολικής Αφρικής; Η Giovanna Giordano το κάνει, καταδιώκοντας τον Τζούλιο Τζαμό, τον «ταχυδρόμο του ουρανού», στη διαδρομή του από την Ερυθραία στην Αβησσυνία. Ο Τζαμό κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά, αιωρείται στον ουρανό του ισημερινού, «τρελός από ζωή, τρελός για αέρα, τρελός για άνεμο και ήλιο». Ο αφρικανικός μύθος κερδίζει έναντι των βιαιοπραγιών του πολέμου, η ομορφιά των σωμάτων που λαμποκοπούν στο νερό εναντιώνεται στην τραγωδία του πόνου, η ευφυΐα ενός ομιλούντος παπαγάλου αντιτίθεται στη φρίκη. Η Ιστορία -από την απόφαση κατάκτησης της Αιθιοπίας ως την αναπόδραστη παράδοση στους Άγγλους που ισοπεδώνουν την απατηλή εκείνη ιταλική αυτοκρατορία- ανασυντίθεται σαν ένα όνειρο προορισμένο να γίνει θρύψαλα, και μας παρασύρει στη μέθη μιας ανέφικτης κατάκτησης.

Μίλα μου λίγο για την Τζ(ι)οβάνννα

Η Giovanna Giordano (Τζιοβάννα Τζιορντάνο, Μιλάνο 1961) κατάγεται από τη Σικελία. Σπούδασε Κριτική Τέχνης και Ιστορία των Αφρικανικών Τεχνών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και το 2017 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Taormina Media Award Andre Gide. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα: Cina cara io ti canto (1991, Υποψήφιο για το Premio Calvino 1991), Trentaseimila giorni (1996, κέρδισε το Premio Sciascia 1996), Un volo magico (1998), Il mistero di Lithian (2004, απέσπασε και πάλι το Premio Sciascia, υπήρξε υποψήφιο για το Premio Strega). Έχει επίσης υπογράψει και συνυπογράψει πάμπολλες εκδόσεις θεωρητικών κειμένων τέχνης. Το 2020 ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατόπιν προτάσεως ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Σουηδίας.

Η ιστορία μιλά για απίστευτη ταπείνωση

Απλά εδώ σε μια ιστορική αναδρομή να πούμε ότι στην στρατιωτική ιστορία της Ιταλίας η επέλαση της στην Αφρική και η «σφαλιάρα» που δέχτηκαν από τους Άγγλους θεωρείται το μεγαλύτερό τους κάζο με υπεύθυνους έναν γελοίο δικτάτορα και έναν στατόκαυλο γαλονά.

Επιμύθιο

Ποτισμένη  από αστρόσκονη του Εξπερί και με τη γλυκιά –αφόρητη;- μελαγχολία του Μπουτζάτι, αυτή η πτήση κρύβει  ένα αλεξίπτωτο για κάθε αναγνώστη που παλεύει με την σκληρή πραγματικότητα και προσπαθεί να προσγειωθεί κλείνοντας τα μάτια σε ένα no man΄s  εντελώς προσωπικό. Συνιστάται σε όσους βλέπουν το δέντρο και θέλουν να ξαποστάσουν. Το δάσος την ώρα που γράφονται οι γραμμές βομβαρδίζεται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα