Μέσα στον Ιούλιο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός δημοτικού καταφυγίου για αδέσποτα ζώα, σε έναν χώρο που έχει ανευρεθεί εδώ και μήνες, στο Δρέπανο.
Ο χώρος αυτός είναι ήδη έτοιμος για να ανταποκριθεί στον ρόλο του αφού είναι ειδικά διαμορφωμένος για αυτόν τον σκοπό, ενώ το έργο έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικά εφτά στρεμμάτων που μέσα του έχει ξεχωριστά οικήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός δημοτικού καταφυγίου, αλλά και μιας δημοτικής κτηνιατρικής κλινικής.
Το οίκημα που προορίζεται για δημοτικό καταφύγιο είναι γύρω στα 70 με 80 τετραγωνικά και θα απευθύνεται μόνο για τη φιλοξενία σκύλων. Η δομή θα εξασφαλίζει στα ζωάκια μία ποιοτική φιλοξενία, με όρους «ξενοδοχείου» και όχι ενός τυπικού κυνοκομείου.
Η συλλογιστική της δομής
Σύμφωνα με τους φιλόζωους, ο χώρος αυτός εκτός από ότι θα είναι ιδανικός για τον σκοπό του, θα αποτελέσει και ένα πρότυπο φιλοξενίας για ζώα, ένα στολίδι για την Πάτρα το οποίο θα μπορούν να το επισκέπτονται πολίτες και σχολεία.
Ο μέσος όρος των ζώων που θα φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο, δεν θα ξεπερνάει τα 50 με 60 σκυλιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να μπορούν να ανταποκριθούν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί στις ανάγκες των ζώων.
Η συλλογιστική της όλης δομής, εξάλλου, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή των κυνοκομείων, δεν θα λειτουργεί δηλαδή με γνώμονα τον μέγιστο αριθμό φιλοξενίας ζώων.
Η δομή θα λειτουργεί με βάση τη νέα κείμενη νομοθεσία για τους χώρους φιλοξενίας των ζώων, αλλά και γενικότερα για τα αδέσποτα, ένας νόμος που προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη στείρωση, έτσι ώστε να μειώσει ένα φαινόμενο που τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Η εγκατάλειψη οικόσιτων
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των οικόσιτων ζώων και ειδικότερα των σκύλων.
Ένα φαινόμενο που συνεχίζεται με ακατάπαυστους ρυθμούς και στο διάστημα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους τελευταίους μήνες τα κουτάβια που έχουν μαζέψει οι φιλόζωοι από διάφορες περιοχές της Πάτρας, είναι δεκάδες.
Έτσι, χωρίς υπερβολή, ο κάθε φιλόζωος έχει το τελευταίο διάστημα από δύο και περισσότερα κουτάβια στο σπίτι του.
Στο δημοτικό καταφύγιο υπάρχει πρόβλεψη για να διαμορφωθεί ένας χώρος που θα είναι ειδικά για τα κουτάβια τα οποία χρειάζονται για ένα διάστημα μια ξεχωριστή φροντίδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Εκτός αυτού θα υπάρχει και ειδικός χώρος καραντίνας για τα ζώα που θα πρέπει να περάσουν από ένα εκπαιδευτικό στάδιο ή έρχονται τραυματισμένα. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος αυτός θα χρησιμεύει για την προσαρμογή τους.
Απώτερος στόχος η υιοθεσία
Ο στόχος της δομής βέβαια δεν θα είναι απλά και μόνο η φιλοξενία των ζώων.
Σκοπός της δημοτικής αρχής και των φιλόζωων είναι η υιοθεσία των αδέσποτων που θα μένουν στο καταφύγιο και για αυτό τον λόγο ο δήμος προωθεί την δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για ένα ζώο που θα ήθελε να υιοθετήσει.
Η διαδικασία αυτή της υιοθεσίας φυσικά δεν θα είναι απλή, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περνάει από συνέντευξη, προκειμένου να πείσει για την αποφασιστικότητα του να υιοθετήσει και να αναλάβει την ευθύνη ενός ζώου.
Ωστόσο, η εφαρμογή αυτή θα δίνει την δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο σε συμπολίτες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και έτσι οι πιθανότητες για να βρουν τα ζώα μια οικογένεια που θα τους δώσει φροντίδα και θαλπωρή, είναι μεγαλύτερες.
Τι απομένει για τη λειτουργία
Τι απομένει όμως για να γίνουν όλα τα παραπάνω;
Τα πάντα είναι έτοιμα, με τη δομή να έχει προμηθευτεί το κατάλληλο εξοπλιστικό υλικό. Μένουν τυπικές, πλην όμως απαραίτητες, διαδικασίες:
Η αδειοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η έγκριση του έργου από την οικονομική επιτροπή του δήμου, η υπογραφή του συμφωνητικού με τον ιδιοκτήτη του χώρου και ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις του προσωπικού, ξεκινώντας από αυτή της πρόσληψης ενός κτηνιάτρου.
Όλα αυτά αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενα μήνα και έτσι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η δομή θα έχει ξεκινήσει και τυπικά την λειτουργία της.
Δωρεάν πρόσβαση για κάλυψη αναγκών
Η πρόταση για την κλινική
Σε ότι αφορά τη δημιουργία μιας δημοτικής κλινικής, μιας δομής που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο, αλλά σε ξεχωριστό κτίριο από το δημοτικό καταφύγιο, υπάρχει πρόταση που αναφέρει η κλινική αυτή να μην απευθύνεται μόνο για τα ζώα που φιλοξενούνται στους εκεί χώρους, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Εξαιτίας της κρίσης υπάρχουν αρκετές οικογένειες της Πάτρας που έχουν ένα ζωάκι, έχοντας όλη την διάθεση για να του προσφέρουν αγάπη, χωρίς όμως να έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του.
Αδυνατούν έτσι να πληρώσουν έναν ιδιώτη κτηνίατρο για διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν, φτάνοντας ορισμένες φορές σε σημείο να το εγκαταλείψουν. Η δωρεάν πρόσβαση στο δημοτικό κτηνιατρείο θα έδινε την δυνατότητα σε αυτές τις οικογένειες να φροντίσουν όπως πρέπει το ζωάκι τους και το κρατήσουν στο σπίτι τους.
Κ.Α