Μέτρα «ανακούφισης» για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό τιμολόγιο και επιχειρήσεις ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

08.09.2021 / 17:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
6b17e31accd36401c6888a79776491c2_L

ύμφωνα με πληροφορίες, οι παροχές θα είναι ύψους 1 δις ευρώ, μετά και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 16,2% ΑΕΠ που κατέγραψε η Ελληνική Οικονομία στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία μετά το αυστηρό lockdown της άνοιξης του 2020, το οποίο έφερε τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, ένα χρόνο μετά ξεκίνησε σταδιακά να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την πρόβλεψη της ανάπτυξης για το 2021. Πλέον το 3,6% του ΑΕΠ που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2021 φαντάζει ιδιαίτερα χαμηλό και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της φετινής πρόβλεψης από μία έως μιάμιση μονάδα του ΑΕΠ.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιθώριο επιπλέον παροχών, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Πλέον, το στοίχημα είναι αν οι προβλέψεις για αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, θα αποτυπωθούν και στα επίσημα στοιχεία, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην οικονομία. 

Πακέτο ελαφρύνσεων

Παραδοσιακά στην ομιλία τους στη ΔΕΘ οι πρωθυπουργοί διατηρούν το δικαίωμα του αιφνιδιασμού, κρατώντας μέτρα «έκπληξη» προκειμένου να τα ανακοινώσουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα, θεωρείται σίγουρο ότι το καλάθι με τις εξαγγελίες θα περιλαμβάνει τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, την παράταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση των δανείων για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοιό, και εισοδηματικές για τους ανέργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση  

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των ελαφρύνσεων που εξετάζεται, θα περιλαμβάνει:

  • Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο»
  • Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση απλό το 2022
  • Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα