Μενδώνη: Δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

03.11.2020 / 16:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
El59xDLXUAIl7pz

«Αυτή τη στιγμή γίνεται το έργο της διάστρωσης των διαδρομών της Ακρόπολης. Η διάστρωση θα εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες. Ελπίζουμε ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πάλι τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών στην Ακρόπολη, και φυσικά τα άτομα με αναπηρία. Οι διαδρομές αυτές γίνονται με βάση μελέτη του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Κορρέ, η οποία αποκαθιστά τις αρχαίες στάθμες στον αρχαίο Βράχο», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδωνη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Επίσης πρόσθεσε: «Δεν θα εφαρμόσουμε στη φάση αυτή το σύνολο της μελέτης. Επιλέξαμε την Α΄ Φάση, η οποία αφορά στις διαδρομές και στην αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων. Αυτό, λοιπόν, το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι παλιές τσιμεντένιες και σκυροδετημένες διαδρομές, οι οποίες έγιναν τη δεκαετία του ΄60, στη συνέχεια επισκευάστηκαν τη δεκαετία του ΄70, και το 2003, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί αμαξίδιο και να υπάρχουν πολλά ατυχήματα στους επισκέπτες της Ακρόπολης».

«Όλο το όραμα του Μανόλη Κορρέ, που αφορά την αποκατάσταση της αρχαίας στάθμης σε όλο τον Ιερό Βράχο, έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη. Ο Μανόλης Κορρές είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στο είδος του αυτή τη στιγμή. Ολόκληρο το αναστηλωτικό πρόγραμμα της Ακρόπολης έχει απασχολήσει τους ειδικούς, δεκαετίες. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν το ξέρει η επιστημονική κοινότητα, δεν πάμε να κάνουμε κάτι εν κρυπτώ. Είναι δυνατόν;», επισήμανε η υπουργός αναφερόμενη και στις αντιδράσεις που προέκυψαν σχετικά με τη έργο.

«Αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται η οδός των Παναθηναίων και για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μπαίνοντας από τα Προπύλαια και κυρίως εξερχόμενος, να μπορεί να βλέπει, να βιώνει αυτό το οποίο βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος. Έχω διαβάσει αυτά που γράφουν και λένε γιατί δεν βάλατε μάρμαρα, γιατί δεν κάνατε αποκατάσταση τύπου Πικιώνη, γιατί δεν χρησιμοποιήσατε ξύλα, γιατί δεν βάλατε μεταλλικά στοιχεία, γιατί δεν βάλατε γυαλί. Όλα αυτά είναι εντελώς ασύμβατα με την Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, αυτός ο τεχνητός λίθος, είναι ένα απολύτως ουδέτερο υλικό, απολύτως αναστρέψιμο», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, τονίζοντας:

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η φθορά των παλαιών τσιμέντων επέφερε από τα πατήματα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών λειάνσεις στον Βράχο, με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλά σημεία, αρχαίες λαξεύσεις να τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή τη στιγμή μπαίνει ένα προστατευτικό υλικό, επ΄ αυτού, μπαίνει αυτός ο τεχνητός λίθος για να προστατεύσει και τον Ιερό Βράχο. Όποιος θέλει οποιαδήποτε στιγμή να το αποκαταστήσει δεν έχει παρά να βγάλει αυτό το τεχνητό υλικό».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα