Μείωση κατά 50% η βουλευτική αποζημιώση έπειτα από αντικοινοβουλευτικη συμπεριφορά

07.09.2023 / 9:11
05s4voul-thumb-large--2

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από τη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής. Κεντρική αλλαγή αποτελεί η ρύθμιση που επιτρέπει στον εκάστοτε Πρόεδρο του κοινοβουλίου να διατυπώνει μομφή κατά βουλευτή για αντικοινοβουλευτικη συμπεριφορά χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Δεοντολογίας.

Παράλληλα, η ποινή σε περίπτωση διατύπωσης μομφής αυξάνει και αντί περικοπής του 1/4 της βουλευτικής αποζημίωσης μπορεί να «ουρευτεί» το 1/2. «Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αποφασίσει αντί των πειθαρχικών μέτρων των προηγουμένων άρθρων τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Πριν από την απόφαση του Προέδρου της Βουλής ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πολύ πέντε λεπτά.

Με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής που διατυπώνει μομφή εναντίον βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά μπορεί να επιβάλλεται περικοπή μέχρι και του ½ της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπέρ της διάταξης ψήφισε η ΝΔ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν ενώ οι Σπαρτιάτες δήλωσαν παρών. Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η διάταξη για αύξηση των μελών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.


Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα