Μειωμένος ΦΠΑ: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές αν δεν επεκταθεί το 2024 – Αναζητούνται 250 εκατ. ευρώ

27.09.2023 / 8:23
fpa011

Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας εκτόξευσαν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε συνδυασμό φυσικά και με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δημιουργούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο που αναζητά κονδύλια για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές μετά το τέλος του 2023 όταν και ολοκληρώνεται η ισχύς του μέτρου.

Η παράταση του μέτρου ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κρίνεται ως ένα ιδιαιτέρως σημαντικό μέτρο ώστε να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά, με το αμέσως επόμενο διάστημα να προβλέπονται οι τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι σημαντική, καθώς τυχόν διακοπή θα επιβάρυνε περαιτέρω τα νοικοκυριά, τα οποία προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και όχι μόνο.

Εξάλλου, εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ, αυτό συνεπάγεται και με αύξηση στις τιμές του καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια και στο τουριστικό πακέτο.

Πού ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ

Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% έχει ισχύ έως το τέλος του έτους για:

Τουριστικό πακέτο: Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα:

Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
Η διατήρηρη του χαμηλού συντελεστού ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα