Μειωμένη προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και για το 2021

05.02.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xrimata-1

Το σενάριο της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και για το 2021 για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κατέγραψαν κέρδη το 2020 αλλά είχαν σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να ανοίγει νέες πληγές στην οικονομία.

Οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο όταν θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση των ζημιών από την υγειονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μόνο για τα κέρδη που θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει το «ψαλίδι» να εφαρμοστεί όπως και το 2020. Δηλαδή να ισχύσει κλιμακωτή μείωση η και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν ζημιές ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, τα αποτελέσματα των οικονομικών τους καταστάσεων για τη χρήση του 2020 που ξέσπασε η πανδημική κρίση είναι αυτά που θα καθορίσουν την εφαρμογή της μειωμένης προκαταβολής.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ από 3,34 δις. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα