Μεγάλο fund ενδιαφέρεται για το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας – Συνεχίζονται οι επαφές με επιχειρηματίες 

03.07.2022 / 13:20
AYTOKINHTODROMIO

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της Κυβέρνησης βρίσκεται το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συνεχίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις επαφές τους με υποψήφιους επενδυτές. Όπως έχει γράψει ο «Νεολόγος» των Πατρών, σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, καταγράφονται προχωρημένες επαφές με Έλληνα και Καναδό επιχειρηματία, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα από τα Αραβικά Εμιράτα, αφού μεγάλο Fund, με υπεύθυνο στρατηγικής και ανάπτυξης Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα για συζητήσεις.Την Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε. εκπροσώπησαν στην εν λόγω συνάντηση, στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρός της, Πλάτωνας Μαρλαφέκας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Τάκης Πουρναράκης. Το παρών έδωσε ο Γιάννης Σμυρλής, γραμματέας Διεθνών Επενδυτικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και την προώθηση του πλάνου για τη δημιουργία του αυτοκινητοδρομίου. Για το fund, υπό την ονομασία IHC (International Holding Company), που είναι κολοσσός σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού διαχειρίζεται  40 εκατομμύρια δολάρια και έχει έδρα τα Εμιράτα, το ενδιαφέρον εκφράστηκε, μέσω σχεδιασμού και στόχευσης, από τον υπεύθυνο στρατηγικής και ανάπτυξης, Peter Abraam, ο οποίος δεσμεύτηκε για συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και για άφιξή του στην Πάτρα, στην περιοχή της Χαλανδρίτσας.

Στα μεγάλα πρότζεκτ της Ελλάδας

Θυμίζουμε ότι, προσφάτως, το αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας βρέθηκε στην ατζέντα με τα 18 μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ της Ελλάδας, που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο συνόδευσε ο Γιάννης Σμυρλής. Στην επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχαν από την Αχαΐα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος της εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, καθώς και το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Παναγιώτης Χελάς.

«Είμαι αισιόδοξος – Άψογη η συνεργασία με Γ. Σμυρλή»

Σε δηλώσεις του στο «Νεολόγο» των Πατρών, ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρει πως είναι αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των νέων προσπαθειών, «καθώς οι συνεργασίες με επενδυτές φαίνεται πως έχουν βάση και σχέδιο». «Επιπροσθέτως, αυτή τη φορά δίπλα μας είναι και η Ελληνική Κυβέρνηση, που συμμετέχει ενεργά στο όλο εγχείρημα, με τον κ. Σμυρλή που συνεργαζόμαστε άψογα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της Enterprise Greece και φιλοδοξούμε, με τη βοήθεια και του Επενδυτικού νόμου, να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Αχαΐα με πολλαπλά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα. Για να καταλάβουμε όλοι τι θα συμβεί σας λέω το εξής: Η διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας των υψηλότερων προδιαγραφών αφορά στο 40% των εσόδων. Το υπόλοιπο 60% θα καλύπτεται από πολλά και μεγάλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα, οι παρουσιάσεις εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που προσελκύσει τουρισμό υψηλού και μικρότερου εισοδήματος», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε.

«Αξιολόγηση των όρων»

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «στο Ντουμπάι και στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν  επαφές που είχαν προσυμφωνηθεί και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των καλύτερων όρων μιας συμφωνίας, που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας». Βέβαια, υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τη χρηματοδότηση μέσω του Επενδυτικού νόμου (τέλος του 2023), όμως αυτά μπορεί να παραταθούν εάν προκύψει μια θετική εξέλιξη που να έχει αυστηρή βάση προοπτικής.

«Υπερώριμο έργο»

Ακόμη, κατά τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «το έργο είναι υπερώριμο και υπάρχει συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Έχει γίνει στοχευμένη δουλειά και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι. Ήταν ένα ξεχασμένο πρότζεκτ». Όπως είχε δηλώσει προσφάτως από την Πάτρα, «ο κ. Μαρλαφέκας πιστώνεται όλες τις θετικές εξελίξεις που ξαναδίνουν ώθηση και ελπίδα υλοποίησης, μέσω επενδυτικών σχημάτων, που επί δεκαετίες επιδιώκουμε».Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχέδιο πρόκειται να αναπτυχθεί σε συνολική έκταση επιφάνειας 928,5 στρεμμάτων, κάτω από την επαρχιακή οδό Χαλανδρίτσας – Βαλμαντούρας, στη θέση Ρέντες, και απέχει 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας, με χρόνο υλοποίησης τα δυο χρόνια.Προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών και όλων των υποστηρικτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της επένδυσης. Το Αυτοκινητοδρόμιο θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες διαφόρων κατηγοριών του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως επίσης να χρησιμοποιηθεί και για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Γιάννης Σμυρλής: Ολοκληρωμένο πρότζεκτ οικονομικής διπλωματίας

Για την επιχειρηματική και κυβερνητική αποστολή από τα HAE στην Αθήνα, την 22α και 23η Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Ιωάννης Σμυρλής ανέφερε: «Είναι ίσως το πρώτο τόσο ολοκληρωμένο πρότζεκτ αυτής της δομής οικονομικής διπλωματίας, καθώς έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι με τη συμμετοχή της χώρας στην Παγκόσμια Έκθεση Dubai Expo. Είχαμε μια ισχυρή παρουσία για έξι μήνες και πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις που με τη σειρά τους έφεραν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ πριν από δύο μήνες περίπου. Τότε υπογράφησαν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Ως συνέχεια αυτής της επίσκεψης, μας επισκέφτηκαν πριν από λίγες μέρες οι Εμιρατινοί, με πέντε μεγάλα επενδυτικά funds και 21 επιλεγμένες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής πραγματοποιήθηκαν Β2Βs με πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και της εμιρατινής ΙHC με εκπροσώπους της Racetrack Patras S.A. Η συνάντηση αυτή, για την οποία ασχολήθηκα προσωπικά, δείχνει το δρόμο για την αξιοποίηση και την προώθηση του συγκεκριμένου project».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα