Κλείνει το mega εμβολιαστικό στην Πάτρα – Πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτική Προστασίας

02.07.2022 / 8:35
05

Το κλείσιμο του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στη λιμενική ζώνη της Πάτρας, αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα, το ραδιόφωνο του MAX FM. Η απόφαση, όπως πληροφορείται η στήλη, εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο θα κλείσουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα – πλην της Αθήνας – αφού έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας των πολιτών και με την 4η αναμνηστική δόση κι αφού έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα μπορεί να υποστηριχθεί από νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Επιτελείς του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όπως και του Άμυνας, επιβεβαιώνουν στη στήλη την εξέλιξη, με βάση το παραπάνω σκεπτικό, σε σχέση και με το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα, στο Νέο Λιμάνι, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από το τέλος Ιουνίου. Θυμίζουμε πως, μεγάλα κέντρα λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και Ιωάννινα. Είναι πιθανόν να παραμείνει ανοιχτό μόνο αυτό στην Αθήνα, με πληθυσμιακά κριτήρια.

Ολοκληρώθηκε ο δύσκολος κύκλος – Μείωση κόστους

Είναι προφανές, σύμφωνα και με ιατρικούς κύκλους, πως, όταν στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί, 7.628.490 ολοκληρωμένοι και πάνω από 6.000.000 με την αναμνηστική δόση, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης. Ακόμη κι αν υπάρξει νέο ισχυρό κύμα κρουσμάτων από τα μέσα καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, το υπάρχων σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία ακόμη δόση, τη δεύτερη αναμνηστική, χωρίς τη βοήθεια των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, αν και τα ιατρικά δεδομένα δεν είναι ακόμη σαφή.Επιπροσθέτως, μειώνεται μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, ενώ θα αποδεσμευτούν –σε τοπικό επίπεδο για παράδειγμα- γιατροί και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων (ως επί το πλείστον σε αυτούς στηρίζονταν το Κέντρο στο Λιμάνι) και όχι μόνο.

Η εικόνα σε αριθμούς

Κλείνοντας, ρίχνοντας μια ματιά στα επίσημα στοιχεία των εμβολιασμών, προκύπτει ότι στην Αχαΐα έχουν «παγώσει» τα «τσιμπήματα», όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, για την ώρα.

ΑΧΑΪΑ

Σύνολο εμβολιασμών: 584.416

Σύνολο με τουλάχιστον μία δόση: 224.278

Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών: 213.994

Σύνολο εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης:160.126

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Σύνολο εμβολιασμών: 21.075.147

Σύνολο με τουλάχιστον μία δόση :7.918.730

Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών: 7.628.490

Σύνολο εμβολιασμών με αναμνηστική δόση: 6.104.239

Κέντρο… πρότυπο

Το mega εμβολιαστικό κέντρο συνέβαλε τα μέγιστα στην… επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών, αφού εκεί πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 δόσεις, όμως τώρα είναι μηδαμινές. Το κτίριο βρίσκεται στη νότια πλευρά του λιμανιού και μακριά από τα σημεία άφιξης και αναχώρησης των επιβατών και των οχημάτων, ενώ διέθετε άνετους χώρους στάθμευσης και διαφορετικές εισόδους και εξόδους. Είχε όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του ως εμβολιαστικό κέντρο και την εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονταν για εμβολιασμό. Από ψυχολογικής άποψης βοηθούσε όποιον ή όποια είχε επιφύλαξη για τη δόση.

Ακόμη, διέθετε χώρους για την υποδοχή των πολιτών, όπου  παρέδιδαν στη γραμματεία του κέντρου τον κωδικό αριθμό του ραντεβού τους. Στη συνέχεια μετέβαιναν στο σημείο αναμονής μέχρι να έλθει η σειρά τους να εμβολιαστούν, ενώ μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο υπήρχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μετά τον εμβολιασμό τους περίμεναν σε άνετους χώρους μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος που απαιτείται, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα