Μέχρι του τέλος του έτους, η μεταφορά της ΔΕΥΑΠ στο κτίριο της Αχαϊκής στον Γλαύκο

18.03.2021 / 8:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
collage

Μέχρι το τέλους του 2021 η ΔΕΥΑΠ αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στο ακίνητο της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας το οποίο έχει αγοράσει η δημοτική επιχείρηση, με δικούς της πόρους, με ένα ποσό που ανέρχεται στα 1.710.000 ευρώ.

Το σχέδιο της μεταφοράς της επιχείρησης από το κτίριο της Ακτής Δυμαίων που στεγαζόταν η ΔΕΥΑΠ, εδώ και δεκαετίες στο νέο κτίριο, στην Γλαύκου, έχει ήδη εκπονηθεί. 

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης, δεν είναι και μία τόσο εύκολη διαδικασία, καθώς εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες. Όμως είναι επιτακτική αφού μέσα την στέγαση στο νέο της «σπίτι»,  η επιχείρηση θα εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες της προς τους δημότες και ταυτόχρονα θα της δώσει τη δυνατότητα να είναι πιο συμπαγής.

Άλλωστε, αυτός ήταν και ο γνώμονας που είχε οδηγήσει την διοίκηση της ΔΕΥΑ Πατρών, πριν από μερικά χρόνια, να προχωρήσει σε μία τόσο σημαντική επένδυση, αγοράζοντας το ακίνητο.

Μεταφορά όλων των υπηρεσιών

Στο κτίριο της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας, στην Γλαύκου 93,  θα εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ από τα γραφεία, τα ταμεία και το διοικητικό της προσωπικό έως και τα συνεργεία της, αλλά και οι αποθήκες της επιχείρησης.

Η χωρητικότητα του ακινήτου που υπολογίζεται σε πάνω από 5.000 τετραγωνικά συνολικά, είναι αρκετά μεγάλη και δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση για να στεγάσει εκεί όλες της τις υπηρεσίες.

Γεγονός που θα διευκολύνει τους πολίτες, αλλά και την λειτουργία της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα θα την απαλλάξει από περιττά έξοδα που μέχρι τώρα είχε.

Το ακίνητο είχε περιέλθει στην εκκαθαρίστρια εταιρεία της τράπεζας. Πρόκειται για αυτοτελές κτίριο γραφείων και καταστημάτων δύο ορόφων, επιφάνειας 5.046,57 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 3.016,53 τ.μ. (προορίζεται για πάρκινγκ) και 42 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Το κτίριο γραφείων αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 2.076,22 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 1.737,90 τ.μ. (με πατάρι) και Α’ όροφο επιφάνειας 1.232,45 τ.μ.

«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε εγκατασταθεί στο νέο κτίριο μέχρι το τέλος του χρόνου» τονίζει από την πλευρά του μιλώντας στον «Νεολόγο», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας.

Θέλει να αγοράσει και το οικόπεδο

Στις προθέσεις της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης είναι να αγοράσει μέσα στους επόμενους μήνες και το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Η τιμή πώλησης του είναι αρκετά συμφέρουσα, καθώς κυμαίνεται μεταξύ των 70 και 80 χιλιάδων ευρώ, ένα ποσό αρκετά χαμηλό, αν λάβει κανείς υπόψη του το σημείο του οικοπέδου, αλλά και την χωρητικότητα του που φτάνει τα 2 στρέμματα περίπου.

Η ΔΕΥΑΠ με την αγορά του οικοπέδου αυτού θα εξασφαλίσει ένα χώρο στάθμευσης  για τα οχήματα της, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει και ένα μικρό πάρκινγκ διευκολύνοντας τους δημότες που θα έρχονται στα γραφεία της για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή για να τακτοποιήσουν θέματα που τους αφορούν.

Μέχρι ώρας η επιχείρηση εξετάζει το ζήτημα αυτό της αγοράς του οικοπέδου και εφόσον υπάρξει οριστική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου θα ξεκινήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Πάνω από 4 εκ. ευρώ το χρέος του τρέχοντα τριμήνου  

Μεγάλη είναι η ροή των πληρωμών από τους συνδημότες που καταφτάνουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ, μέσω ραντεβού για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο αριθμός των ραντεβού που κλείνονται σε καθημερινή βάση ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 200 περίπου άτομα, ενώ χωρίς τα ραντεβού, προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, η προσέλευση ήταν ακόμα μεγαλύτερε και έφτανε τους 600 με 700 δημότες την ημέρα.

Την ίδια στιγμή το ποσό που οφείλεται στην επιχείρηση κατά το τρέχον τρίμηνο, ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, παρά την ροή που παρατηρείται στα ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία πληρώνει με δόσεις και έναντι.

Το συνολικό ποσό που οφείλεται στην επιχείρηση, βάση ισολογισμού, αγγίζει τα 21 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και του τρέχοντος τριμήνου), ενώ μέσα σε αυτά εμπεριέχονται και τα 5 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσε ο δήμος στην ΔΕΥΑΠ, από τα οποία η νυν δημοτική αρχή με δικές της ενέργειες έχει πληρώσει ήδη τα 2,5.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  η επιχείρηση αποφάσισε την αναστολή των προειδοποιητικών μηνυμάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας σε όλους όσους οφείλουν λογαριασμούς. Έτσι καμία επιχείρηση ή νοικοκυριά δεν κινδυνεύει με διακοπή της παροχής νερού όσο κρατά η καραντίνα.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εν μέσω πανδημίας 

Η αναστολή των διακοπών νερού και οι διευκολύνσεις που έχει αποφασίσει η ΔΕΥΑΠ, έρχονται σε μία περίοδο που η δημοτική επιχείρηση έχει ξεκινήσει μία σειρά από έργα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων χρηματικά θα πρέπει να το καλύψει η ίδια, από δικούς της πόρους.

Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η αντικατάσταση των αγωγών του δικτύου υδροδότησης σε ένα μεγάλο κομμάτι της επικράτειας του δήμου, η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε περιοχές της Πάτρας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα αυτή η υποδομή και η σύνδεση τους με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Ένα ακόμα έργο είναι η τοποθέτηση αγωγών στο κομμάτι που ξεκινά από το ύψος της Παπαφλέσσα και φτάνει στο Γλαύκο, έτσι ώστε να πάψουν τα λύματα να πέφτουν στη θάλασσα και να δημιουργείται αυτή δυσοσμία που παρατηρείται σε ορισμένες ώρες της ημέρας, στην νότια παραλιακή της ζώνης. 

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα