Μέχρι και 6% οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2023

12.07.2022 / 7:13
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στο υπουργείο Υγείας.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης επικεντρώνονται τα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.Αυτό το διάστημα, το αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ «τρέχει» τα αρχεία των συνταξιούχων προκειμένου να εκτιμηθεί το επιπλέον κόστος ανάλογα με το ποσοστό της αύξησης. «Κλειδί» για την εκτίμηση θα αποτελέσει η καταγραφή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία καθώς όπως είναι γνωστό αυξήσεις στην τσέπη θα δουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν μηδενική η μικρή προσωπική διαφορά.Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό κατά μέσο όρο περίπου 6-7% και αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3%.
Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5 – 6%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 55-60 ευρώ το μήνα.Ωστόσο δε θα δουν όλοι αυξήσεις. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση περίπου 850.000 συνταξιούχοι δε δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις , περίπου 1.2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.
Ειδικότερα οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, δεν θα δει καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.
Η λεγόμενη προσωπική διαφορά θα μειώνεται λογιστικά ισόποσα με τις ετήσιες αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί για να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων με ζεστό χρήμα στην τσέπη και για τους εν λόγω συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα