Παρασκευή, 23.04.2021, 4:22 μμ

Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές – Αλλάζουν οι ισορροπίες στον δήμο της Πάτρας με τον νέο εκλογικό νόμο

21.02.2021 / 10:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dimotikes_ekloges

Ρεππρτάζ: Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«Περισσότερος διάλογος και συνεννόηση με το… κέντρο, θεσμικά, μέσω σαφούς διεκδίκησης, με έμφαση στην καθημερινότητα, στα έργα υποδομής μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, ανακούφιση των πιο ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών και νίκη από την πρώτη Κυριακή, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». Αυτή είναι η λογική και οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, με φόντο το 2023.

Η στροφή του Κώστα Πελετίδη προς έναν δρόμο πιο θεσμικό, με το «όπλο» όμως των κινητοποιήσεων – εάν χρειαστεί – πάντοτε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα, είναι εμφανής και ίσως αποδειχθεί πιο γόνιμη και αποτελεσματική.

Η στρατηγική

Η διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου για ακόμη μια τετραετία δεν μπορεί να έχει την ίδια στρατηγική προετοιμασία με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν καταλάβει πως το αποτέλεσμα έρχεται τώρα με περισσότερο διάλογο, αφού τα προηγούμενα χρόνια «έχτισαν» στη λογική της κινητοποίησης και της συσπείρωσης των πατρινών απέναντι σε αυτούς που… «δεν δίνουν στην πόλη ό,τι ζητά». Απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση που «δεν νοιάζεται για το όφελος των πατρινών και για την υλοποίηση οραματικών στόχων και έργων υποδομής». Άρα πλέον, η δημοτική αρχή με «μπετοναρισμένη» πολιτικά και στρατηγικά μια μεγάλη μερίδα Πατρινών, τη χρησιμοποιεί στον διάλογο που έχει ανοίξει με το εκάστοτε Υπουργείο και τους συνομιλητές της.

Ο ρεαλισμός και ο λαϊκισμός

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε όμως δύο σημαντικές παραμέτρους. Πρώτον, το ότι η αντιπολίτευση, σε πολλές των περιπτώσεων, κάνει λόγο για άκρατο λαϊκισμό από τη Δημοτική Αρχή και κινητοποιήσεις «για τα μάτια του κόσμου», «χωρίς σαφές διεκδικητικό και ρεαλιστικό πλάνο, μόνο και μόνο για πολιτικό όφελος», πράγμα αν ισχύει θα φανεί πολύ σύντομα. Δεύτερον, με βάση όλα τα παραπάνω, ενυπάρχει ο κίνδυνος μιας πιο διαλλακτικής στάσης από την κυβέρνηση, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, που στην ουσία όμως δεν έχει αντίκρισμα, γιατί στην πράξη δεν μπορούν να υλοποιηθούν, σε όλη τους την έκταση, όσα ζητά ο Δήμος Πατρέων για διάφορα θέματα.

Παρεμβάσεις καθημερινότητας

Εκτός από τον διάλογο, σύμφωνα με στελέχη της Δημοτικής Αρχής, στόχος είναι και η καθημερινότητα των πολιτών. Η καθαριότητα, οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, στους κοινόχρηστους χώρους, στις πεζοδρομήσεις, στις κοινωνικές ανάγκες και στην εξυπηρέτηση των πιο αδύναμων συμπολιτών.

Αναπλάσεις

Επιπροσθέτως, τα «μεσαία» έργα υποδομής, όπως οι αναπλάσεις στο κέντρο, στις γειτονιές, στην άνω και κάτω πόλη, οι ποδηλατόδρομοι, η Πλαζ και τα σχολεία. Σημαντικά παραδείγματα, η Γούβα, τα Ζαρουχλέικα, τα Προσφυγικά. Ναι μεν στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης και με χρήματα της Ευρώπης, «με σωστό όμως και έγκυρο προγραμματισμό και δράση», σύμφωνα με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Τα μεγάλα έργα

Η επόμενη στόχευση, όπως γράψαμε και στην εισαγωγή του ρεπορτάζ, είναι τα μεγάλα έργα. Με οδηγό το Νότιο Πάρκο, σήμα κατατεθέν της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη, διεκδικείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και το Υπουργείο Οικονομικών ο Ριγανόκαμπος, για τη δημιουργία του ανατολικού πάρκου. Επίσης, στα σημαντικά και οραματικά έργα για την Αχαϊκή πρωτεύουσα, εντάσσονται: η ανάπλαση του παλιού λιμανιού, η έλευση του τρένου και η σύνδεσή του με το λιμάνι, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, όπως και ο Λαδόπουλος.

«Ανάσα» στους οικονομικά ασθενέστερους

Σαφώς, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των οικονομικών, Διονύση Πλέσσα, η ανακούφιση των πατρινών ήταν στις προτεραιότητες του Κώστα Πελετίδη από το 2015. «Μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 45% τα δημοτικά τέλη, με δεδομένη τη μείωσή τους για το 2021, οριζόντια, κατά 10%. Αυτό σημαίνει πως «ανασαίνουν» νοικοκυριά και επαγγελματίες. Ακόμη, πιο ασθενείς οικονομικά συμπολίτες απολαμβάνουν μια σειρά μειώσεων και ρυθμίσεων χρεών, όπως στο νερό, μεταξύ άλλων».

Ο νέος εκλογικός νόμος

Μπορεί όμως η «Λαϊκή Συσπείρωση» να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο με αξιώσεις, με δεδομένη βεβαίως, σύμφωνα με γνώστες της αυτοδιοικητικής σκακιέρας, την κόπωση και τη φθορά δύο θητειών και πολύ περισσότερο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο;

Καταρχάς ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται από Υπουργείο Εσωτερικών:

– Επανέρχεται η  5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

 – Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών».

– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

– Κάθε συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

– Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο  εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Ο στόχος του 43% και οι «μικροί»

Οι αναλύσεις αυτή τη την ώρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι δύο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», μπορεί να πιάσει τον στόχο του 43% από τον πρώτο γύρο. Αφενός γιατί το 40% της πρώτης αναμέτρησης, του Μαΐου του 2019, δημιουργεί αισιοδοξία και αφετέρου γιατί με το όριο εισόδου αποδυναμώνονται κι άλλο οι μικρότεροι συνδυασμοί, οι ψήφοι των οποίων μπορούν να μοιραστούν στους πιο ισχυρούς.

Θυμίζουμε ότι, με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, έξι συνδυασμοί με συνολικό ποσοστό 8,78% θα έμεναν εκτός συμβουλίου. Άρα ίσως προτιμήσουν εξ’ αρχής να μην θέσουν υποψηφιότητα και να συμμαχήσουν με άλλους υποψηφίους. Ως εκ τούτου και ο Κώστας Πελετίδης θα έχει να λάβει.

Επιπροσθέτως, ακόμη μια σημαντική παράμετρος είναι η πρόβλεψη για δημιουργία ψηφοδελτίου από τις παρατάξεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, άνω των 500 κατοίκων, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ίσχυε. Άρα και αυτός είναι ένας λόγος για να αποθαρρυνθούν οι μικρότεροι και να ενδυναμωθούν οι έτοιμες, λειτουργούσες παρατάξεις.

Θυμίζουμε πως, στις προηγούμενες εκλογές μόνο οι τρεις πρώτες παρατάξεις είχαν υποψηφίους παντού. Ως γνωστόν το ρεύμα πάει με τους έτοιμους, με τους ισχυρούς, οι οποίοι έχουν ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα τους, αυτό την ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου αρκετούς μήνες πριν.

Η δεύτερη ανάλυση λέει πως, το μοίρασμα των ποσοστών ισχυροποιεί και τους υπόλοιπους μεγάλους κι έτσι γίνεται πιο δύσκολος ο στόχος για αυτοδυναμία του κ. Πελετίδη με 43% από τον πρώτο γύρο.

Επίσης, μπορεί να υπάρξουν υποψήφιοι που δεν θα αποθαρρυνθούν από τα παραπάνω και θα δημιουργήσουν συνδυασμό, ρισκάροντας την εισαγωγή τους στο Συμβούλιο, αλλά πολύ περισσότερο για τις διαπραγματεύσεις του δεύτερου γύρου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι, θα ανακατευτεί και θα διασπαστεί ξανά η τράπουλα. Δεν μπορεί να αποκλείεται κανείς από τη δυνατότητα της δημιουργίας πλήρους ψηφοδελτίου ακόμη και στα διαμερίσματα.

Πάντως, οι εκλογές δεν χρήζουν «μπακαλίστικων» λογικών και μοίρασμα ποσοστών βάσει προσθαφαιρέσεων. Επιπλέον, σαφώς, υπάρχει ακόμη χρόνος και στην πολιτική πολλά αλλάζουν, όμως ο πολιτικός χρόνος δεν είναι και τόσο ευρύς. Οπότε όλοι όσοι θέλουν να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο έχουν αρχίσει ή έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται.

Πιο έτοιμος

Είναι δεδομένο πως ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα διεκδικήσει ξανά τον Δήμο. Πιο δυνατός κι έμπειρος, με στημένη παράταξη και τάσεις σαφέστατης διεύρυνσης, για τις επόμενες εκλογές. Με μια διαδικασία στησίματος της ομάδας και του ψηφοδελτίου που θα είναι πιο σίγουρη, ήρεμη και με δεδομένο αυτοδιοικητικό και στοχευμένο προσανατολισμό, που θα έχει προετοιμαστεί καλά.

Έχει περισσότερο χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές, έχει πετύχει συγκλίσεις και όπως λένε αυτοδιοικητικοί ασκεί πολιτική εντός κι εκτός συμβουλίου. «Κοστολογημένη, εφαρμόσιμη, χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες. Κάτι που φαίνεται και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων». Έχει πετύχει δε να κινητοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου του, του 2019 και μάλιστα σε καθημερινό επίπεδο, παράγοντας νέα γενιά στελεχών και επαναδραστηριοποιώντας παλαιότερους.

Για πολλούς μπορεί η μάχη των επόμενων εκλογών, μεταξύ Πελετίδη και Αλεξόπουλου να είναι αμφίρροπη.

Θέλει, ξανά, τη στήριξη της ΝΔ

Ο Νίκος Παπαδημάτος θέλει ξανά τη στήριξη της ΝΔ, όμως δεν αποκλείεται το κυβερνών κόμμα να εξετάσει κι άλλες λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη δράση του πρώην βουλευτή. Απλά στα μεγάλα κόμματα όλα πάντα είναι ανοιχτά. Βέβαια, στην εκλογική μάχη, πολλά εξαρτώνται από τη δυναμική που θα έχει τότε και η Νέα Δημοκρατία, αφού η παράμετρος αυτή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων. Ως εκ τούτου, ο υποψήφιός ενός κυβερνώντος κόμματος είναι πάντα μέσα στο κόλπο του δεύτερου γύρου, ακόμη και στην πιο κεντροαριστερή Πάτρα. Αρκεί ο υποψήφιος να έχει επιλεγεί άμεσα και όχι όπως στις προηγούμενες εκλογές που ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή.

Όλα ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στην αυτοδιοίκηση, όπως, προσφάτως, τόνισε στο «Νεολόγο» ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Τα στελέχη του όμως θα πρέπει χωρίς παλινωδίες να επιλέξουν τον εκλεκτό τους, για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Για να υπάρξει χρόνο προετοιμασίας, επικοινωνίας του προγράμματος και δημιουργίας του ψηφοδελτίου. Είναι δεδομένο πως και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει ή θα χάσει ψήφους από την κατάσταση που θα βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή το κόμμα σε πανελλαδικό επίπεδο, αν και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, σε σύγκριση με τις Περιφέρειες, οι επιλογές είναι πιο προσωποκεντρικές. Τα ίδια με το Ν. Παπαδημάτο ίσχυσαν και για τον Γιώργο Ρώρο, του οποίου η θέληση για εκ νέου κάθοδο είναι σαφής, αλλά όπως και στη ΝΔ, έτσι και στην εν δυνάμει -εκ νέου- κυβερνώσα Αριστερά οι επιλογές των υποψηφίων δεν θεωρούνται δεδομένες.

Άλλωστε στα μεγάλα κόμματα και στον βωμό της νίκης σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους και Περιφέρειες πολλές φορές επιλέγονται πρόσωπα ίσως πιο προβεβλημένα, από την Αθήνα ή ασκούνται πιέσεις για κάθοδο ονομάτων με βαριά αυτοδιοικητική, κοινοβουλευτική και οικογενειακή πολιτική ιστορία.

Στήριξη από κόμμα επιδιώκει ο Π. Ψωμάς

Ο Πέτρος Ψωμάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσει τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, όπως είναι η ΝΔ, με δεδομένη την εκ νέου κάθοδό του και αφού έχει καταλάβει πως σε πολλές των περιπτώσεων είναι δεδομένος για θετικό αποτέλεσμα ένας τέτοιος συνασπισμός δυνάμεων.

Ελίσσεται ο Νικολόπουλος

Ο Νίκος Νικολόπουλος φαίνεται πως πηγαίνει εκ νέου για το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς όμως να αποκλείεται τίποτα, αφού η ιστορία έχει δείξει πως μπορεί να ελίσσεται και με δεδομένη την αγάπη του για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι σαφές πως στους παραπάνω μπορεί να προστεθούν και οι μικρότεροι των προηγούμενων εκλογών, ενώ πάντα μένει ανοιχτή η κάθοδος άλλων υποψηφίων που έως τώρα επίσημα δεν έχουν ανακοινώσει προθέσεις. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση ευνοεί νέες υποψηφιότητες και η ιστορία έχει διδάξει πως δεν μπορούν να βγουν εύκολα και πρόωρα συμπεράσματα. Κανένας δεν μπορεί να μιλά για σίγουρες και μη σίγουρες υποψηφιότητες, να υποτιμά και να αποκλείει υποψηφίους. Οι υποψήφιοι της τελευταίας στιγμής δε και οι καραμπόλες δίνουν  και παίρνουν χρόνια και σε πολλές των περιπτώσεων διαμορφώνουν και το τελικό σκηνικό.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα