Με το λεξικό της γλώσσας των Ρομά οι έρευνες της Ασφάλειας Αγρινίου για τις σπείρες

31.03.2021 / 9:09
agrotiko-roma

Ακόμα και τους μεταφραστές της γλώσσας και της διαλέκτου των Ρομά χρειάστηκαν να κάνουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου μέχρι να καταφέρουν να περάσουν χειροπέδες στα μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του astinomiko.gr, εκτός από την εμπειρία που είχαν από προηγούμενες υποθέσεις και είχαν μάθει αρκετές λέξεις και ιδιωματισμούς, χρησιμοποίησαν το «Λεξικό της Ρομανί γλώσσας» του Ιωάννη Γεωργ. Αλεξίου.

«Τα μέλη των τριών οργανώσεων μιλούσαν στη δική τους γλώσσα είτε για να συνεννοούνται καλύτερα ή για να αποφεύγουν τα… αδιάκριτα αυτιά» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση.

Ξεχωριστός είναι, σύμφωνα με τις αρχές, ο ρόλος του αποκαλούμενου «συντονιστή και καθοδηγητή» μεταξύ των δυο εγκληματικών οργανώσεων. Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος «κινούσε τα νήματα» και ουσιαστικά ήταν αυτός που τους τροφοδοτούσε είτε οικονομικά είτε τους υποδείκνυε πιθανούς στόχους. Είναι χαρακτηριστικός ένας από τους διαλόγους που περιλαμβάνεται στην δικογραφία, και φέρνει στη δημοσιότητα το astinomiko.gr, και αποκαλούνται οι αστυνομικοί, «ροκοναίοι».

«ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ»

 ΝΤΟΒΑ;
– Έλα ρε.
– Εε, να σου πω.
– Ναι.
– Που είσαι τώρα;
– Δεν είμαι κάτω στο ΚΤΕΟ.
– Α χα.
– Τι έγινε;
– Πολλοί «ΡΟΚΟΝΑΙΟΙ» φερ’ νε γύρα, έχε το νου σου εκεί.
– Τι έγινε;
– «ΡΟΚΟΝΟ» ρε, φέρνει γύρα πολύ.
– Αλήθεια;
– Όχι εδώ, πάνω στο, στα φανάρια στον Άι Δημήτρη είδα λίγο, κάνα δυο.
– Α εντάξει αα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Μην αγχώνεσαι.
– Ναι, να σου πω κάτι άλλο.
– Ναι.
– Μη λέμε τίποτα μετά, πα, μόλις φορτώσεις τα σίδερα…
– Πάρε με τηλέφωνο ρε, θα σε πάρω εγώ τηλέφωνο ρε μαλάκα.
– Κατάλαβες τι λέω;
– Τώρα, χθες μου ‘πε για γύρω στις έντεκα, δώδεκα η ώρα μου ‘πε να τα πάρω, να τα φορτώσω. Τώρα δε ξέρω.
– Εμένα μου ‘πε, μου ‘παν τα παιδιά κατά τ’ς εννιά, δε ξέρω. Μίλα με, μίλα με τα παιδιά, μίλα με το ΜΑΡΙΟ.
– Ναι τα ‘λεγα με τα παιδιά και μου ‘πανε να βγάλουμε από είκοσι ευρώ, ο ένας με τον άλλο από ‘κει να τα πάρουμε. Θα δούμε τώρα.
– Ναι. Για μίλα και πάρε με να τα πούμε μετά, έλα.
– Εντάξει ρε ΠΑΝΑΓΗ.

Ο φερόμενος «συντονιστής και καθοδηγητής» έχει επίσης καταγραφεί να τους υποδεικνύει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή απ’ όπου θα έκλεβαν. Μάλιστα, τα μέλη της σπείρας ήταν τόσο άπληστα που πηγαίνοντας προς την περιοχή, είδαν ένα κοπάδι με ζώα.

Ένας από αυτούς κατέβηκε από το αυτοκίνητο, άρπαξε δυο προβατίνες και τις έβαλε στην καρότσα του αγροτικού οχήματος. Ο βοσκός στη θέα της κλοπής των ζώων του, άρχισε να κυνηγά τους κλέφτες χωρίς όμως να καταφέρνει να τους προλάβει.

Πηγή: astinomiko.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα