Παρασκευή, 21.01.2022, 12:46 πμ

Με πληθώρα ομιλητών και συνέδρων ξεκίνησε στο Ζάππειο το 2ο Olympia Forum

20.10.2021 / 13:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
JCH_0509-1024x681

Πρόκειται για ένα συνέδριο αποκλειστικά αφιερωμένο στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση, οι εργασίες του οποίου θα επικεντρωθούν γύρω από την δυναμική των πόλεων και των περιφερειών, με στόχο την προώθηση και ανταλλαγή ωφέλιμων πρακτικών για τις προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ανάγνωση του χαιρετισμού του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Γιάννη Θωμάτου, αντιπροέδρου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, και του κ. Λευτέρη Βαρουξή, διευθύνοντα συμβούλου της εφ. «Πατρίς».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Το Συνέδριο αυτό συμβάλει ουσιαστικά στη δημόσια συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη»

Ομιλητές από την κεντρική πολιτική σκηνή, τεχνοκράτες, επιστήμονες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι φορέων συναντώνται στο πλαίσιο του Olympia Forum  οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν πριν λίγο. Το Φόρουμ φέτος πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα  (20 και 21 Οκτωβρίου) και στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία (22 και 23 Οκτωβρίου),  σε δύο χώρους με τεράστιο συμβολισμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη κι όλη την υφήλιο.

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι σύνεδροι εξελίσσονται  οι εργασίες του Συνεδρίου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «το 2ο Olympia Forum έρχεται να συμβάλει ουσιαστικά στη δημόσια συζήτηση γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη, ως μία από τις καίριες παραμέτρους της οικονομικής ανάταξης, της κοινωνικής προόδου και της μείωσης των ανισοτήτων με τη διάχυση των οφελών σε ολόκληρη την κοινωνία».

Στο σύντομο χαιρετισμό του (που διαβάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εφημερίδας Πατρίς κ. Λευτέρη Βαρουξή), ο Πρωθυπουργός αναφέρει: «Η προσέγγισή της είναι πολύπλευρη: ευρωπαϊκή, εθνική, τοπική.  Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας και ο προγραμματισμός για τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι από τα κύρια στοιχεία για την οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος. Μιας Ελλάδας παραγωγικής, εξωστρεφούς, που κάνει ψηφιακά άλματα και είναι προσανατολισμένη στην πράσινη οικονομία. Που αναδεικνύει τις μεγάλες ικανότητες των Ελλήνων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής: τα προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό. Πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται λόγω της εμπιστοσύνης και του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που οικοδομείται στην Ελλάδα, η χώρα μας διαθέτει στα επόμενα χρόνια σημαντικές πηγές χρηματοδότησης που αθροιστικά πλησιάζουν τα 77 δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, δύο πυλώνες της ΚΑΠ, CEF, κ.ά.) πολύ σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται στην περιφέρεια».

Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως «η πληθώρα των ομιλητών, που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, αλλά και η ποικιλία των θεμάτων εγγυώνται έναν ζωηρό και εποικοδομητικό διάλογο» επισημαίνοντας πως «το πυκνό τετραήμερο πρόγραμμα θα μας πλουτίσει με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΤΟΣ, Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών: «Δυνατές τοπικές κοινωνίες για μια ισχυρή Ελλάδα»

Στο θεμελιώδη, κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιάννης Θωμάτος,  Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, κάνοντας μάλιστα την ευχή το επόμενο φόρουμ να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Αρχαία Ολυμπία.

«Στην αναζήτηση στρατηγικής για κάθε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας θα διαπιστώσει κανείς πως ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων είναι καίριος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής» τόνιε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτό είναι και το βασικό θέμα του Συνεδρίου. Γιατί όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας περνάνε μέσα από το πρόγραμμα του Olympia Forum».

Ακολούθως έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία όπως είπε θα αναζητηθούν απαντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ας αναρωτηθούμε: Τι σημαίνει ψηφιοποίηση;  Τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος; Πώς ενδυναμώνεται το τουριστικό προϊόν της χώρας; Τι θα πει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα; Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τις εξαγωγές; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του φόρουμ κι εκεί επικεντρώνονται κι εξειδικεύονται όλες μας οι συζητήσεις»

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε μετέχοντες και χορηγούς τόνισε: «Το Olympia Forum φέτος, μέσα από διεργασίες, μέσα από επιλογή κατάλληλων ομιλητών και σύνθεση πάνελ, σε αυτό θα δώσει έμφαση, σε ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δυναμικής των Πόλεων και των Περιφερειών όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος  για το 2021. Με άλλα λόγια ισχυρή Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας Πατρίς: «Πρέπει να οικοδομήσουμε ανθεκτικές περιφέρειες και τοπικές κοινότητες»

Στους στόχους της διοργάνωσης  αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του   ο κ. Λευτέρης Βαρουξής, Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας Πατρίς που συνδιοργανώνει το συνέδριο: «Πατρίς,  η λέξη σημαίνει η  γη των Πατέρων μας, «Πατρίς» είναι και το όνομα της εφημερίδας μας. Με την ίδια αγάπη που τρέφουμε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας,  αγκαλιάζουμε πλέον και τη ευρύτερη πατρίδα μας , με  όλες τις πόλεις της και όλες τις περιφέρειές της. Με τους καταξιωμένους  συνεργάτες μας , του οικονομικού φόρουμ των Δελφών έχουμε ένα κοινό όραμα και μια κοινή φιλοδοξία: να στηρίξουμε τη  μεγάλη οικογένεια των δεκατριών περιφερειών της χώρας μας ώστε με τη βοήθεια και τη γνώση μιας πλειάδας αρίστων ελλήνων πολιτικών, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία γνώσης για την ανάπτυξή τους και την πρόοδό τους.  Αυτό αποτελεί και το στόχο  όλης αυτής της κοινής προσπάθειάς μας . Με τόλμη στρέψαμε το βλέμμα μας και ζητήσαμε την αρωγή και ευρωπαίων ομολόγων τους για να μας δώσουν κι αυτοί όπλα γνώσης ώστε να γίνουν ωφέλιμες δράσεις , με θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της ελληνικής Περιφέρειας».

Ο κ. Βαρουξής καλωσορίζοντας τους μετέχοντες τόνισε πως το « 2ο Olympia Forum που διεξάγεται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο»  κι ότι «ήρθε η ώρα για την Περιφερειακή Ελλάδα να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη».

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η πανδημία οδήγησε στον αναγκαστικό περιορισμό οποιασδήποτε δραστηριότητας με δραματικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες.  Έχουν ήδη γίνει φανερές οι διαφορετικού τύπου και έντασης επιπτώσεις της και  στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα καθορίσει τη δυναμική της οικονομικής ανάταξης την επόμενη μέρα. Για την επίτευξη του στόχου η ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αποτελεί μονόδρομο. Οφείλουμε να κάνουμε τις δράσεις μας και τις υποδομές μας πιο φιλικές για το περιβάλλον, τις πόλεις μας πιο «έξυπνες» , την οικονομία μας κυκλική. Το πως θα γίνει αυτό είναι το αντικείμενο του παρόντος συνεδρίου. Είναι καθόλα αυτονόητο πως η προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να έχει ως επίκεντρο την Περιφέρεια. Γι αυτό και πρέπει να οικοδομήσουμε ανθεκτικές περιφέρειες και τοπικές κοινότητες.  Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό δυναμικό κάθε περιοχής της χώρας».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «μόνο με τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων και κυρίως με πολλή δουλειά, θα επιτευχθεί η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, η κάθε Περιφέρεια, η κάθε πόλη της Ελλάδας μας»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα