Με πατρινή “υπογραφή” – Το Τμήμα Mηχανολόγων του Πανεπιστημίου συμμετέχει στην κατασκευή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού

17.10.2021 / 16:52
FDI@naval-group_LR-scaled-1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΞΑΝΘΗ

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος μιλά στον «Ν»

ΜΟΤΟ: Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε ένα εφαρμοσμένο αμυντικό πρόγραμμα της χώρας, πέραν του ουσιαστικού πλεονεκτήματος που προσφέρει στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας, αποτελεί και απαρχή για τη συνεργασίας ενός μεγάλου κατασκευαστικού φορέα όπως είναι το NAVAL Group

Συμμετοχή στην κατασκευή των φρεγατών FDI Hellénique (δηλαδή τη ελληνική εκδοχή της φρεγάτας Belharra), θα έχει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μετά την συμφωνία γαλλικό όμιλο Naval Group, που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής των πολεμικών πλοίων.

Με πατρινή "υπογραφή" - Το Τμήμα Mηχανολόγων του Πανεπιστημίου συμμετέχει στην κατασκευή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού 2

Ο «Νέολογος» των Πατρών, μίλησε με τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και  Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και  διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, κ. Βασίλειο Κώστοπουλο, ο οποίος μας εξήγησε τον τρόπο συμμετοχής του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Κύριε καθηγητά, πόσα χρόνια και με ποιους τρόπους το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεργάζεται με την Γαλλική Δημοκρατία αλλά και με ποια ομότιμα Ιδρύματα της;

Μετά από πρόσκληση του NAVAL Group συναντηθήκαμε και τους παρουσιάσαμε τις δυνατότητες του Εργαστηρίου στις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου 2020 μας κάλεσαν μαζί με άλλους ελληνικούς φορείς και υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας στη Γαλλική Πρεσβεία παρουσία του Γάλλου Πρέσβη. Έκτοτε είχαμε δυο ακόμη συναντήσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των Τομέων της συνεργασίας μας στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Κατά τον πάγιο τρόπο που ακολουθείτε σε όλες αυτές τις συνεργασίες έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με Γαλλικά Πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται το NAVAL Group σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος (κατασκευές από σύνθετα υλικά, σμήνωση drones, παρακολούθηση δομικής ακεραιότητας κατασκευών με χρήση πολλαπλών αισθητήρων). Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων φοιτητών και προσωπικού καθώς και η εκπόνηση κοινών διπλωματικών εργασιών καθώς και η υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων. Τα θέματα συνεργασίας μας με το ENSTA Bretagne είναι θέματα τα οποία μόλις ωριμάσουν θα χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανικό επίπεδο από το NAVAL Group. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο αναπτύσσει δικό του UAV helicopter για ναυτική χρήση.

Θα θέλαμε να μας πείτε τι ακριβώς είναι αυτές οι φρεγάτες, πως θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος και γιατί επιλέχθηκαν ως η καλύτερη επιλογή για το Αιγαίο;

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει να παραλάβει σύγχρονα πλοία της κατηγορίας των φρεγατών από το 1998 που παρέλαβε την τελευταία meko 200 της κλάσης Ύδρα. Με βάση το παραπάνω καθώς και τις συνθήκες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ΠΝ απαιτούσε νέα πλοία όπου μεταξύ των άλλων κριτηρίων που θα έπρεπε να πληρούν ήταν να μπορούν να προσφέρουν αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

Η FDI αποτελεί ένα πολεμικό πλοίο της επόμενης ψηφιακής γενιάς, γεγονός που -παρά το τεχνολογικό ρίσκο που εμπεριέχει- θα προσφέρει τη δυνατότητα να φέρει το ΠΝ στην αιχμή της τεχνολογίας. Οι φρεγάτες FDI επιλέχθηκαν μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα τεχνοοικονομικής αξιολόγησης και θα είναι εξοπλισμένες με το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις σταθερές κεραίες βασισμένες στην τεχνολογία AESA και το οποίο θα της δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού σε έκταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και παράλληλα θα είναι ικανό να ανιχνεύει απειλές με πολύ χαμηλό RCS, από μη επανδρωμένα οχήματα έως και υπερηχητικούς πυραύλους.

Οι πύραυλοί της τύπου ASTER, που είναι συνδεδεμένοι με το ραντάρ, έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών είτε σε χρήση είτε σε ανάπτυξη, βρίσκονται σε χρήση τόσο από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά και εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας περιοχής. Η εκτεταμένη αυτή αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας και επέμβασης έναντι των πιο αποτελεσματικών αερομεταφερόμενων απειλών.

Ο πλήρης εξοπλισμός σόναρ (κύτους αλλά και ρυμουλκούμενο) προσφέρουν μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος του πλοίου, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της από εχθρικά υποβρύχια παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου τόσο σε ρηχά όσο και βαθιά νερά με τη χρήση νέου τύπου τορπιλών.

Τέλος, τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά τόσο με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές με κάθε συμμαχικό στόλο όσο με τα πλοία αλλά και με τα νέα ελικόπτερα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή η συνεργασία του Πανεπιστημίου της Πάτρας αναμένεται να ενδυναμώσει το κύρος του Ανώτατου Ιδρύματος της περιοχής μας και πως;

Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε ένα εφαρμοσμένο αμυντικό πρόγραμμα της χώρας, πέραν του ουσιαστικού πλεονεκτήματος που προσφέρει στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας, που ενισχύει το κύρος του Ιδρύματος, αποτελεί και απαρχή για τη συνεργασίας ενός μεγάλου κατασκευαστικού φορέα όπως είναι το NAVAL Group με το γενικότερο οικοσύστημα καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, θεωρώ ότι ενισχύει γενικότερα τη συνεργασία των Πανεπιστημίων τις χώρας με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, κάτι που είναι αμοιβαία επωφελές.

Επίσης, θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο θα αξιοποιήσει όλη αυτή την εμπειρία και τις συνεργασίες και θα αρχίσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στο πλαίσιο το Horizon Europe σε τομείς που έχουν σχέση με το Διάστημα και την Άμυνα.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και ειδικά τα εξειδικευμένα Τμήματα – Σχολές του έχουν στα σχέδια τους και άλλες σημαντικές συνεργασίες τις οποίες θα δούμε να υλοποιούνται το επόμενο χρονικό διάστημα;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιαίτερα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής είναι σταθερά εξωστεφή και συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι. Για να σας δώσω ένα μικρό/μεγάλο από άποψη σημαντικότητας, τελευταίο παράδειγμα, σας ενημερώνω ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην ευρωπαϊκή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αερομεταφορών (European Partnership for Clean Aviation). Προφανώς αυτό δεν έγινε τυχαία και αποτελεί την αναγνώριση της μακρας ερευνητικής παρουσίας πολλών συναδέλφων στα ευρωπαϊκά προγράμματα της αεροναυπηγικής. Όμως αυτή η προσπάθεια του Πανεπιστημίου, που φέρνει σημαντική ερευνητική χρηματοδότηση στη χώρα και τη Δυτική Ελλάδα, πρέπει να στηριχθεί και να αναγνωριστεί από την Περιφέρεια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα