Με μισή καρδιά άνοιξαν το λιανικό εμπόριο οι ειδικοί – Οι εισηγήσεις τους ήταν αρνητικές

04.04.2021 / 8:15
ντα 1

Μουδιασμένοι είναι οι επιστήμονες με την επιδημιολογική αύξηση που εμφανίζει συνολικά η χώρα και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, γεγονός που τους κάνει εξαιρετικά φειδωλούς στα πάσης φύσεως “ανοίγματα”

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής ενέδωσαν με … μισή καρδιά στο συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου την Τετάρτη (31/3) το μεσημέρι.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα τηλεδιάσκεψη, ήταν από τις λίγες φορές που δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις -αλλά ομοφωνία- στις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. “Η επιδημιολογική εικόνα και η πίεση στα νοσοκομεία δεν επιτρέπει χαλάρωση, αλλά μελετημένες κινήσεις”, ήταν η φράση που αντιπροσώπευε την πλειοψηφία.

Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε δραματικά στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Έχοντας μπροστά τους οι ειδικοί να διαχειριστούν μια τεράστια αύξηση της επιδημίας στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μετά την Αθήνα, δηλαδή την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, οι αποφάσεις έμοιαζαν να είναι μονόδρομος.

Τη μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων μετέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Στην Αττική, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνσή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25%.

Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι η Αττική εντός της τελευταίας εβδομάδας”, ανέφερε.

“Ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες”, έκανε για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως “είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα