Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία»

12.03.2023 / 11:00
Ομιλητές

 ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στην Πάτρα, το 3ο Συνέδριο (και πρώτο δια ζώσης) συνέδριο για την «Ελεύθερη Ραδιοφωνία», το απόγευμα της Κυριακή 5 Μαρτίου στο νέο λιμάνι  (πρώην Εμβολιαστικό Κέντρο).

Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 24

Παρουσία πλήθους αξιότιμων ομιλητών και καλεσμένων από την τοπική και κεντρική σκηνή, το συνέδριο που έχει εξελιχθεί σε θεσμό στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου που έχει καθιερώσει η Unesco στις 12 Φεβρουαρίου, επετέλεσε πλήρως τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής: Να αναδείξει τον νέο ρόλο του ραδιοφώνου που έχει εξελιχθεί σε έναν βασικό πόλο πολιτισμού, καθώς και μέσο ανάδειξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων.

Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 25
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 26
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 27
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 28
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 29
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 30

Την αμέριστη προσοχή των παρευρισκομένων κατάφεραν να κρατήσουν με τις ομιλίες τους αξιόλογοι άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης, του χώρου της διαφήμισης και επικοινωνίας, επιχειρηματίες, κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας από την ευρύτερη περιοχή και επώνυμοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και δημοσιογράφοι.

Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 31
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 32
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 33
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 34
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 35
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 36
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 37
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 38
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 39

Ακόμη, παρουσιάστηκε το ειδικό αφιέρωμα «η ζωντανή Ιστορία του ραδιοφώνου της Πάτρας», μια αναδρομική έκθεση της ελεύθερης ραδιοφωνίας με ιστορική αφήγηση από την ίδια την εφεύρεση του μέσου, την είσοδό του στην Ελλάδα, την άφιξή του στην Πάτρα και φυσικά όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, στις εγκαταστάσεις του πρώην Εμβολιαστικού Κέντρου, φιλοξενήθηκε Αναδρομική Έκθεση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας με ιστορική αφήγηση από την εφεύρεση του ραδιοφώνου, την είσοδό του στην Ελλάδα, την άφιξη του στην Πάτρα και τα βήματα του από τότε, με ιδιαίτερη αναφορά στο διάστημα από τη θέσπιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.  

Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 40
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 41
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 42
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 43
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 44
Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 45

Οι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Ερασμία Κάνιστρα και ο δημοσιογράφος και γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων Γιώργος Καρβουνιάρης.

Με επιτυχία οι εργασίες του 3ου  συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα για την  «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» 46

«Το ραδιόφωνο κατάφερε να παραμένει ένα από τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ακόμη και στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Όσοι θεωρούσαν ότι η τεχνολογική πρόοδος θα πλήξει το ραδιόφωνο, διαψεύστηκαν. Αντίθετα, εκμεταλλευόμενο τις νέες διαστάσεις, απέκτησε καινούριες δυνατότητες και πλησίασε και πιο νεανικά κοινά» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. 

Ο κ. Πελετίδης με τη σειρά του τόνισε ότι: «Το ραδιόφωνο είναι ένας διαμορφωτής σκέψης. Η ραδιοφωνία δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην περιγραφή, αλλά να είναι ελεύθερη για να είναι και αληθινή. Όταν μιλάμε για ραδιόφωνο, αναφερόμαστε και στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό, που μας ενημερώνουν και μας ψυχαγωγούν».

«Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν οι μεγαλύτερες αλλαγές σε ό, τι έχει να κάνει με τη ραδιοφωνία. Σήμερα ζούμε μια άλλη εικόνα. Βλέπουμε ένα ραδιόφωνο το οποίο εξελίσσεται και μπορούμε να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιήσουμε για να συνεχίσει το ραδιόφωνο να αποτελεί βασικό πυλώνα ενημέρωσης των πολιτών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτων Μαρλαφέκας, υπογράμμισε ότι: «Το ραδιόφωνο έχει ανδρώσει γενιές στη χώρα μας. Πάντα θα έχει χώρο στην κοινωνία μας και για την ενημέρωση και για την ψυχαγωγία. Οφείλει να εξελίσσεται τόσο το ίδιο όσο και οι παραγωγοί του, γιατί διαμορφώνει απόψεις και αντιλήψεις», ενώ η  πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Λ.ΠΑ, Ερασμία Κάνιστρα, επεσήμανε πως: «Επειδή το ραδιόφωνο είναι ιδέες και πολιτισμός, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματοποιείται στην πόλη μας το τρίτο forum για την ελεύθερη ραδιοφωνία. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα να σκεφτούμε για τη νέα digital εποχή».

Ο Γιώργος Καρβουνιάρης, τέλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Οι ακροατές θεωρούν το ραδιόφωνο ως το πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο δημοσιογράφος εδραιώνει μια σχέση με τον ακροατή πολύ πιο προσωπική από εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει μέσα από την εφημερίδα ή την τηλεόραση. Τα ραδιόφωνα που έχουν καταφέρει να ενστερνιστούν και τις τελευταίες τεχνολογίες, εξακολουθούν να παραμένουν στην αιχμή του δόρατος της ενημέρωσης».

Η νέα digital εποχή: Παρακμή ή Αναγέννηση;

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, τον λόγο πήραν αρχικά οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πετρόπουλος και Χρήστος Βασιλόπουλος από τη «Μηχανή του χρόνου». Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως: «Τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας έγινε μια μικρή επανάσταση στην ενημέρωση και έδειξε τις τρομερές δυνατότητες που είχε. Είχαμε ραδιόφωνα αντάξια του BBC που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα σε υποδομές, πόρους και μέσα. Σέβονταν την πολυφωνία και τη δημοκρατία και το 80% των ακροατών άκουγε ενημερωτικά ραδιόφωνα και το 20% μουσικά. Κάθε εκπομπή είχε τις δικές της αποκαλύψεις και ρεπορτάζ», ενώ ο κ. Βασιλόπουλος είπε: «Τα podcats δίνουν τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους να εκφραστούν. Όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο και να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους ακροατές ή τις απόψεις τους για το θέμα που έχουν επιλέξει. Είναι μια πρωτοφανής μεγάλη ευκαιρία έκφρασης. Τα podcasts στην ουσία είναι ραδιοφωνικές εκπομπές με πιο επιλεγμένη θεματολογία».

Ο διευθυντής σύνταξης του «Νεολόγου» των Πατρών με πολύχρονη εμπειρία στα ερτζιανά Γιάννης Γεωργόπουλος, στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αν δεχθούμε ότι το μεγάλο σχολείο της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης είναι η εφημερίδα, θα παραδεχθούμε ότι η μαγεία και ο μύθος της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας είναι το ραδιόφωνο και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. H ιδιωτική ραδιοφωνία προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα στην αστική δημοκρατία. Όσοι έχουμε δουλέψει στον χώρο του ραδιοφώνου, ξέρουμε ότι βασίζεται σε τρεις άξονες: Την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση».

Η θέση του ραδιοφώνου στην κοινωνία: Ενημέρωση, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Παιδεία

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε πολλούς να προαναγγέλλουν την παρακμή ή ακόμη και εξαφάνιση του ραδιοφώνου. Όμως εκείνο τους διέψευσε. Τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία του ήχου. Το ραδιόφωνο πυροδοτεί τη φαντασία των ακροατών, κινητοποιώντας τη φυσική τους ανάγκη για τη δημιουργία παραστάσεων, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από την παροχή έτοιμης γνώσης».

Ο αθλητικογράφος του αθλητικού ραδιοφώνου Sportfm Patras Γιώργος Σωτηρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το αθλητικό ραδιόφωνο έχει αυτονομηθεί πλέον. Στην αρχή έδινε μεγάλη έμφαση κυρίως στους μεγάλους του ελληνικού αθλητισμού, έπειτα όμως εξαπλώθηκε σε όλα τα σπορ. Δόθηκε βήμα και προβολή σε αθλήματα που ήταν πιο παραγκωνισμένα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στόχος είναι να αναδεικνύουμε τα επιτεύγματα όλων εκείνων των ανθρώπων που μέσω του αθλητισμού είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας».

«Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε αυτούς που αποκαλούσαμε πειρατές, τους ραδιοερασιτέχνες του παλιού ραδιοφώνου που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε. Άνθρωποι που ρίσκαραν όχι μόνο το χαρτζιλίκι τους, αλλά και την ελευθερία τους και έδωσαν αγώνα να μας περάσουν τη μουσική κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ας έρθουμε στο σήμερα και στο ραδιόφωνο στην Πάτρα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καπελώσει τα πάντα. Σήμερα σχεδόν όλοι οι σταθμοί είναι κάποια κουτιά που παίζουν μουσική και διαφημίσεις. Πού είναι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που μας πρότειναν πράγματα;» είπε από την πλευρά του ο έμπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός Στέλιος Αποστολόπουλος με την επίσης ραδιοφωνική παραγωγό, Μαρία Γούβη, να προσθέτει: «Ραδιόφωνο και κοινωνία για πολλές δεκαετίες πάνε χέρι – χέρι ή καλύτερα χέρι – αυτί. Το άμεσο ραδιόφωνο επηρεάζει καταλυτικά τις σκέψεις των ακροατών και μαζί με τα άλλα μέσα ενημέρωσης διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Αναπτύσσει διαχρονικά την κρίση και τη φαντασία μας χωρίς να ζητά πολλά: Δεν απαιτεί αυτή την προσήλωση που απαιτεί ο τηλεοπτικός δέκτης. Το ραδιόφωνο έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού».

Νομοθεσία και άδειες. Ο ρόλος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Οι ανάγκες σήμερα

Στην επόμενη ενότητα του συνεδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι: «Τα ραδιόφωνα σήμερα έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με βάσει το αν το 1995 πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προέβλεπε ο νόμος ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να μην νομοθετεί και να μην ρυθμίζει πράγματα που αφορούν πάρα πολύ κόσμο. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε φτάσει στο 2023 και να μην υπάρχει ένα νόμιμα ρυθμισμένο καθεστώς για τα ραδιόφωνα».

Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Για εμάς το ραδιόφωνο είναι διάλογος και διαφάνεια. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ενημέρωση που παίρνουμε από το ραδιόφωνο είναι ουσιαστικότερη της τηλεόρασης γιατί όλη μας η προσοχή είναι προσηλωμένη σε αυτό που ακούμε και δεν συγχέεται με αυτό που βλέπουμε. Το μεγάλο στοίχημα είναι να βάλουμε τάξη στο ραδιόφωνο ως Πολιτεία αλλά και να το μεταγγίσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Κωνσταντίνος Κρεμμύδας ήταν σαφής: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς οι προϋποθέσεις που επικρατούν σήμερα, θα επιτρέψουν την προσέλκυση υγειών επιχειρήσεων για να επενδύσουν στο ραδιόφωνο. Οι ανεξάρτητες αρχές, δεν θα πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτες. Δεν πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι τέτοιος που να στερεί στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επενδύουν, όπως γίνεται σήμερα».

Ο ρόλος του ραδιοφώνου στην επιχειρηματικότητα σήμερα

Στην τελευταία ενότητα, πρώτος ομιλητής ήταν ο αντιπεριφεριάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Προσωπικά είμαι οπαδός των δημοσιογράφων και όχι των ιδιοκτητών. Όπως είναι ο συντάκτης στην εφημερίδα, το ίδιο είναι και ο δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο. Ο ίδιος μεταφέρει την είδηση αλλά και την παράγει κιόλας. Είναι δύσκολο να συνδυάσεις την ελεύθερη ραδιοφωνία με την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, αλλά ο στόχος δεν είναι μόνο η κερδοφορία. Ο μείζων στόχος είναι η παρουσία  μιας γκάμας δημοσιογράφων που θα εκφράζουν τα κοινωνικά προβλήματα».

Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και Β/Δ Πελοποννήσου Γιώργος Παππάς, είπε: «Η ανάπτυξη του διαδικτύου ίσως επηρέασε το ραδιόφωνο περισσότερο από κάθε άλλο μέσο. Αφενός γιατί έχασε την πρωτιά στη μετάδοση της είδησης και αφετέρου γιατί μετεξελίχθηκε στη σημερινή πια κυρίαρχη μορφή του web radio». O διαφημιστής Νίκος Ντάβος «φώτισε» το θέμα από τη δική του επαγγελματική σκοπιά: «Ερχόμενος στην Πάτρα το 1985 διαπίστωσα ότι το ραδιόφωνο ήταν το επικρατέστερο μέσο ενημέρωσης. Ήταν πολυδιάστατο και σίγουρα είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία έχτιζες μια αποτελεσματική διαφημιστική καμπάνια».

Ο διευθυντής Αναπτυξιακού Επιμελητηρίου Αχαΐας Θανάσης Κούστας έκανε μια σύντομη βιωματική αναδρομή στην ιστορία του ραδιοφώνου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Το ραδιόφωνο ήταν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική κατακτήσεως της αγοράς εξ αρχής. Η αμεσότητα στο μήνυμα σε συνδυασμό με τις ζώνες υψηλής ακροαματικότητας, δίνουν στο ραδιόφωνο σημαντικό προβάδισμα στη διαφήμιση».

Ιδιαίτερη στιγμή του συνεδρίου όταν ανέβηκε στο βήμα ανέβηκε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Plus Media, Τάσος Παπαγιαννόπουλος: «Το μακρινό 1984 κάποιος με αποκάλεσε ‘θείο Τάσο’. Το παρατσούκλι αυτό έμελλε να με ακολουθεί μέχρι σήμερα και θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερή μου επιτυχία. Ακροατές, πελάτες που έγιναν φίλοι και κάποιοι ακόμη και αδερφοί μου. Μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, κόντρες επαγγελματικές, ακόμη και δικαστήρια».

Η ζωντανή ιστορία του ραδιοφώνου της Πάτρας

Πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην ιστορία του ραδιοφώνου της Πάτρας, με εισηγητή τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Κοντογιάννη. Πριν προβεί σε εκτενή αναδρομική παρουσίαση των ανθρώπων του ραδιοφώνου, από τα πρώτα ραδιοφωνικά πειρατικά χρόνια έως σήμερα, έκανε μια «κατάθεση ψυχής» για τη δική του σχέση με το Μέσο: «Το ραδιόφωνο δεν χρειάζεται να επιστρατεύσεις τίποτα άλλο παρά μόνο την ακοή σου για να πλάσσεις εικόνες, συνειρμούς και οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η μαγεία του ραδιοφώνου».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα