Με έμπνευση από το 1821 – Ο Κ. Παπαμιχαλόπουλος μιλάει στο «Ν» για την τοιχογραφία του Παπαφλέσσα

17.04.2021 / 14:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kp-2-4

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

[email protected]

Ήρθε στην Πάτρα για να ομορφύνει τους γκρίζους  τοίχους της, δίνοντας έτσι χρώμα και  ζωντάνια, δημιουργώντας μια ανοιχτή πινακοθήκη, ένα υπαίθριο δημόσιο μουσείο.  Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας, ArtWalk. Στόχος του η εικαστική παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας τα θεμέλια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μίας οργανωμένης παρουσίας murals και street artists στην χώρα. Καλλιτέχνες της street art από την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχουν στο Διεθνές Street Art Festival Patras|6ο ArtWalk που διοργανώνει ο ΜΗ κερδοσκοπικός οργανισμός, Art in Progress.

Με έμπνευση από την Επανάσταση

Η φετινή εκκίνηση του 6ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας |ArtWalk 6, δεν θα μπορούσε παρά να εμπνευστεί από την επέτειο του 1821 και τη σύσταση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Το πρώτο λοιπόν έργο της φετινής διοργάνωσης, εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Mural 21», που πραγματοποιείται σε συνεργασία/συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι αφιερωμένη στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρώτη τοιχογραφία του ArtWalk 6 αποκαλύφθηκε στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Κιλκίς και ολοκληρώθηκε από τον σύγχρονο εικαστικό καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, με το πρόσωπο του έφιππου Έλληνα ήρωα Γρηγορίου Δικαίου, γνωστός ως Παπαφλέσσας, (Έλληνας κληρικός, πολιτικός και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821). Το έργο είναι επετειακό, σύγχρονο και εξαιρετικό. Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος είχε την «παρθενική» του εμφάνιση στον χώρο της δημόσιας τοιχογραφίας και ήταν μεγάλη τιμή που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα.

Μνημειακό δημόσιο έργο 

Ο δημιουργός της πρώτης τοιχογραφίας με τον έφιππο Παπαφλέσσα, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ο οποίος ανήκει στη γενιά των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, με ακαδημαϊκή εκπαίδευση από την Α.Σ.Κ.Τ. στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τις ψηφιακές μορφές τέχνης, μίλησε στον «Νεολόγο»  για το φεστιβάλ με επετειακό χαρακτήρα των 200ων χρόνων και την ανάδειξη όλης αυτής της προσπάθειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο λέγοντας: «Είναι οπωσδήποτε άξιο λόγου το ότι, πρόγραμμα εορτασμών για την 200η επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από την πολιτεία και τους επίσημους φορείς πρακτικά δεν υφίσταται, τουλάχιστον όχι ακόμα προς το παρόν. 

Παρά ταύτα ένας μικρός, αλλά απίστευτα δραστήριος ιδιωτικός φορέας, όπως η Art in Progress, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πλειάδας χορηγών, δημιουργούν ένα πραγματικά μνημειακό δημόσιο έργο για να εορταστεί, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως αρμόζει αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός με μια τεράστιων διαστάσεων τοιχογραφία του ήρωα της Αχαϊκής γης, του ατρόμητου Παπαφλέσσα. Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως η Επανάσταση του 1821 ήταν στην πραγματικότητα μια επανάσταση ευρωπαϊκή, με απήχηση και αντίκτυπο που ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια του ελλαδικού χώρου».

Ενώ, αναφέρθηκε για την φιλοξενία του στην πόλη μας, τονίζοντας: «Κατάγομαι από την πλευρά του πατέρα μου, Βασίλη Παπαμιχαλόπουλου, από το Νόμο Αχαΐας, συγκεκριμένα από τα ορεινά της Αιγείρας. Ο πατέρας μου συχνά μου μιλάει για τον καιρό που πέρασε ως μαθητής στο Εκπαιδευτήριο Αρέθειο τη δεκαετία του 1960 με αγάπη και νοσταλγία. Την πόλη σήμερα, λόγω του φόρτου εργασίας για την τοιχογραφία, αλλά και των περιορισμών της πανδημίας, δεν μπορώ να την χαρώ όσο θα ήθελα. Η φιλοξενία όμως της Art in Progress, των εθελοντών, αλλά και των υποστηρικτών της διοργάνωσης από πλευράς της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών της Πάτρας, είναι εξαιρετικά εγκάρδια και γενναιόδωρη».

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος

Who is Who…

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.)  Το 2014 τελείωσε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης”  στην (Α.Σ.Κ.Τ. ) Από το 2016 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκδίδει comics και zines από το 2000. Συνεργάζεται με την «Athens Review of Books» και με την Ολλανδική De Groene Amsterdammer. Οι τελευταίες του εκθέσεις είναι “Το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο” που έλαβε χώρα στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (νυν Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού) στην Πλάκα (2015), ”Τάλως – Αναπαραστάσεις του Τεχνητού Ανθρώπου” στο Café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (2016), ”Ισχύς μου η Αγάπη του Λαού”, ατομική του έκθεση που φιλοξενήθηκε στη λαογραφική πτέρυγα του Μουσείου Βορρέ (2017), “Ζευς και Αθηνά”, άλλη  έκθεση του που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (2019) και η πιο πρόσφατη του, στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο «Σαλαμίς 2020» ένας εικαστικός διάλογος των έργων του και των τέχνεργων από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (2020-2021). Η επόμενη προγραμματισμένη ατομική έκθεση του με τίτλο «Παλιγγενεσία 2021», είναι να φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών το φθινόπωρο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα