Με χαρακτήρα εκλογών οι ομιλίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ – Η ακτινογραφία των εξαγγελιών

19.09.2021 / 12:37
pa 3

Mπορεί οι δύο πολιτικοί πρωταγωνιστές Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας να ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές και την προσφυγή –πιθανότατα- σε διπλή κάλπη λόγω απλής αναλογικής, ωστόσο οι ομιλίες τους στην 85η ΔΕΘ είχαν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα με εξαγγελίες, παροχές, φοροελαφρύνσεις αλλά και αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, ενώ και οι δύο στοχεύουν ξεκάθαρα στη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στη νεολαία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους αλλά και να δοθούν κίνητρα για το αύριο. Βέβαια, το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των δύο πολιτικών αρχηγών παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ωστόσο και οι δύο έσπευσαν να θέσουν το δικό τους εκλογικό δίλημμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε σαφής σε ό,τι αφορά τον πολιτικό του σχεδιασμό για το “κάψιμο” της απλής αναλογικής, περιγράφοντας και το δίλημμα των επόμενων εκλογών το οποίο τοποθέτησε -ξανά- στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης:

Αυτοδυναμία της Ν.Δ ή διπλές κάλπες. «Θα επιδιώξω αυτοδυναμία αλλά εάν δεν την επιτύχουμε θα πάμε σε διπλές κάλπες, θέλω να είμαι ξεκάθαρος», επισήμανε, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ.

Από την πλευρά του, το  δικό του «δίλημμα» απέναντι σε εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις προσεχείς εκλογές, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το «νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης» με την δέσμευση ότι δεν θα είναι ενός κόμματος.

«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουν και πάλι κυβερνητικές ευθύνες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εξάντλησε τα περιθώρια προσπάθειας για συναίνεση: «Θα συνεχίσω να συνομιλώ μόνο με την κοινωνία» σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές το 2022, δήλωσε: «Δεν έχω δει πολλές φορές  γαλοπούλες να βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Πάντως στην χθεσινή ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Βροχή» οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και τον μοιράζει δίκαια, αυτή είναι η λογική της, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στίγμα των μέτρων που ανακοίνωσε, αποκρούοντας τον όρο “παροχές” και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι νιώθει πολύ ασφαλής για την ελληνική οικονομία και την αναθεώρηση της πρόβλεψης της ανάπτυξης στο 5,9%.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, ειδικές παρεμβάσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Αντιστοίχως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα προωθήσει εφόσον κερδίσει την πρωτιά στις εκλογές, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε για αλλαγές στην Υγεία, φοροελαφρύνσεις, κατάργηση νόμων, όπως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και το νόμο Χατζηδάκη.

Η «μάχη» των συνθημάτων

Ενδιαφέρον τέλος, έχουν και τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στις ομιλίες τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «Ελλάδα της αυτοπεποίθησης» και επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι περιγράφει το σχέδιό του για την «Ελλάδα που αλλάζει, την Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά». Στο τέλος μάλιστα της ομιλίας του έκανε λόγο για μία γενναία Ελλάδα που βαδίζει στον δρόμο που μας δείχνουν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Μίκης Θεοδωράκης. «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα. Τους απαντάμε πολύ ψηλότερα η Ελλάδα. Το θέλουμε, το αξίζουμε και το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κυριάρχησε το σύνθημα: « Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή». Μια Νέα Αρχή, με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επανέλαβε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το σύνθημα αυτό μιλώντας για μια νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα, για Κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης, για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο αλλά και για μία νέα αρχή με την κοινωνία.

Σύγκριση εξαγγελιών για νέους – εργασία

Κυριάκος Μητσοτάκης

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021.

-Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο).

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις του 2022.

-Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους  6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.

– Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ (υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 από τους 20.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα ζουν σε άλλη πόλη και θα καλύπτουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια ώστε να καταστούν δικαιούχοι).

Αλέξης Τσίπρας

-Αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

– Εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Αποκατάσταση και διεύρυνση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

-Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης

-Ενίσχυση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

-Αποκατάσταση  του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

-Ρυθμίζεται η τηλεργασία.

-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

-Μείωση στο όριο των υπερωριών και κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας

-Αποκατάσταση και κατοχύρωση θεσμικά στο δικαίωμα στην απεργία.

-Εφαρμογή σε πιλοτική βάση του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

-Ενισχύονται τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

-Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

-Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

– Αναγνώριση στους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Πηγή: newsbeast.gr- Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα