Με απόφαση Φαρμάκη η αποκατάσταση των τοιχογραφιών της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου

17.11.2020 / 21:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 1

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων τονίζει τα εξής: «Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη εντάχθηκε σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα η Πράξη Συντήρησης και Αποκατά-στασης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου.

Ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε σχετικώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύ-των και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, χθες Δευτέρα, 16η Νοεμβρίου.

Η σημαντική ανακοίνωση χαροποίησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με την εν λόγω Μονή, όπου διετέλεσε Καθη-γούμενος -από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τη χειροτονία του σε Επίσκοπο τον Οκτώβριο του 2019- πρωτοστατώντας καθοριστικά στην αναμόρφωση και ανακαίνιση του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος.

Εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Ιερώνυμος, καθώς επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Αποστολόπουλος, μαζί με τους πατέρες της Μονής, εκφράζουν δημόσια τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους και τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη προς τον κ. Περιφερειάρχη για την επαινετή πρωτοβουλία, το ενδιαφέρον και την καταλυτική συμβολή του, ώστε οι ανεκτίμητες τοιχογραφίες της παλαιφάτου, ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπη-λαίου, να ανακτήσουν την πρωταρχική τους ζωντάνια, καθώς και την αισθητική και αγιογραφική τους αξία.

Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, το αρχαιότερο κατά πολλούς μονα-στήρι της Ελλάδας, ακτινοβολεί ως φάρος Ορθοδοξίας και εφαλτήριο του Ελληνι-σμού διά μέσου των αιώνων, με τεράστια συμβολή στους Απελευθερωτικούς Αγώ-νες του Έθνους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως η ανάδειξη των εξαίρε-των τοιχογραφιών, εκ των οποίων οι παλαιότερες στο Καθολικό της Μονής χρο-νολογούνται από το 1653, αποτελούσε όραμα ψυχής για τον ίδιο και έργο πνευματικής πνοής. Διότι αφενός θα πλουτίσει την ιερή τέχνη της Αγιογραφίας αφετέρου θα συντελέσει στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των πολυάριθμων επισκεπτών της Μονής, που συρρέουν από όλα τα μέρη του κόσμου, για να προσκυνήσουν την ανάγλυφη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, από κερί και μαστίχα και να θαυμάσουν συγχρόνως τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Μονής»

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα