Μια… γνώριμη εικόνα αποτυπώνουν τα ευρήματα τριών δημοσκοπικών εταιριών, καθώς οι επεξεργασίες των δεδομένων δεν απέχουν και πολύ από τη σειρά κατάταξης και τη δύναμη των κομμάτων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές της 21ης Μάϊου. Μόνη διαφορά που φαίνεται να καταγράφουν οι εταιρίες Marc, Metron Analysis και Pulse είναι το όριο της αυτοδυναμίας, το οποίο φέρεται να ξεπερνά με άνεση η παράταξη της ΝΔ, αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που εισέρχονται στην νέα Βουλή, ο οποίος μπορεί να αγγίξει και τον αριθμό οκτώ. Επιπλέον, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 20% φαίνεται να βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην πρόθεση ψήφου, ενώ σταθερό προβάδισμα διατηρεί ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Σταθερά στην πρώτη θέση και στις τρεις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με διαφορές από 20,3 μονάδες (Marc) έως και 21 (Pulse) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ φτάνει στο 39% με αναγωγή επί των εγκύρων στη μέτρηση της Pulse. Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Marc η ΝΔ κινείται από το 39% ως το 43,4%, καταγράφοντας μεγαλύτερη απήχηση μεσοσταθμικά από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μάϊου.
Με αυτά τα δεδομένα, αναφορικά με τα σενάρια κατανομής των εδρών στην προοπτική και των αναποφάσιστων:
- Η Pulse δίνει στη ΝΔ 163 έδρες, στον ΣΥΡΙΖΑ 52, στο ΠΑΣΟΚ 32, στο ΚΚΕ 19, στην Πλεύση Ελευθερίας 12 και από 11 έδρες σε Ελληνική Λύση και Νίκη.
- Η Marc δίνει 161 έδρες στη ΝΔ, 54 στον ΣΥΡΙΖΑ, 31 στο ΠΑΣΟΚ, 20 στο ΚΚΕ , 14 στην Πλεύση Ελευθερίας, 11 στην Ελληνική Λύση και 9 στη Νίκη, η είσοδος της οποίας στη Βουλή δεν θεωρείται δεδομένη.
Η δημοσκόπηση της Pulse
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ΝΔ διατηρεί την υψηλότερη συσπείρωση, καθώς το 91% των ψηφοφόρων της δηλώνουν ότι σκέπτονται να την ψηφίσουν και πάλι, ενώ έχει και τις υψηλότερες εισροές. Υψηλή συσπείρωση – που φτάνει στο 80% – διατηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαμηλότερη είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, στο 77%. Μάλιστα, το 18% των ψηφοφόρων του δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου, ενώ το 4% δηλώνει ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα προσέλθει στις κάλπες.