«Μαύρος» Ιανουάριος στην Πορτογαλία με σχεδόν τους μισούς νεκρούς από το ξέσπασμα της πανδημίας

01.02.2021 / 22:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 26

H σφοδρή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην Πορτογαλία, η οποία είχε καλό ιστορικό κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας, καταγράφουν οι σοκαριστικοί αριθμοί των νεκρών τον Ιανουάριο: Τον τελευταίο μήνα, η χώρα κατέγραψε σχεδόν τους μισούς από τους συνολικούς θανάτους από covid-19.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τα ασθενοφόρα να περιμένουν στην ουρά, πολλές φορές επί ώρες, λόγω της έλλειψης κλινών και με κάποιες μονάδες υγείας να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό χώρο για τη συντήρηση των σορών.

Οι αρχές έχουν αποδώσει την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, ενώ έχουν αναγνωρίσει ότι έπαιξε ρόλο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τον Ιανουάριο, 5.576 άνθρωποι πέθαναν από την covid-19, γεγονός που αντιστοιχεί στο 44,7% των 12.482 συνολικά θανάτων από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρχής υγείας DGS.

Η ένωση που εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών προειδοποίησε ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλείται ο χώρος στα ειδικά ψυγεία για τη συντήρηση των σορών θυμάτων της COVID-19 και κάποια, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Πορτογαλίας, του Santa Maria, έχουν εγκαταστήσει επιπλέον ψυγεία κοντέινερ για να αποσυμφορήσουν τα νεκροτομεία.

Συνολικά 711.018 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 με το 43% των μολύνσεων αυτών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την DGS.

Για τους περισσότερους ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι το φως στο τούνελ. Αλλά μόνο περί τους 70.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής πλήρως εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Όσοι είναι άνω των 80 ξεκίνησαν να εμβολιάζονται σήμερα.

Με συνολικά 858 ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 6.694 σε νοσοκομειακούς θαλάμους εξαντλούνται οι κλίνες στα νοσοκομεία στην Πορτογαλία, ενώ υπάρχει και έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Η Πορτογαλία έχει 850 κλίνες ΜΕΘ στη διάθεση ασθενών με COVID-19 στο σύστημα δημόσιας υγείας στην ηπειρωτική χώρα και άλλες 420 για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα