Μαύρος χρυσός στα «αζήτητα»

25.06.2023 / 11:00
petrelaia-eikona1

Το «σκωτσέζικο» ντους για τη Δυτική Ελλάδα σε ότι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τον Πατραϊκό , τον πρόκολπο του πατραϊκού, και το Κατάκολο συνεχίζεται με κανέναν από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους παράγοντες να μην είναι σε θέση να απαντήσει στο καίριο ερώτημα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με δυναμική εκατομμυρίων βαρελιών.

Η ιστορία για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνεται και παραπέμπει στο μακρινό 2000 καθώς και στο 2010, παρόλο που υποτίθεται πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στη Δυτική Ελλάδα.

Οι περιοχές που βγήκαν σε διαγωνιστική διαδικασία το 2010 στη Θάλασσα αλλά και οι χερσαίες περιοχές αποτυπώνονται στην εικόνα 1 με τις περιοχές 1,2 και 3 (μπλοκ 1) να εγκαταλείπονται για διαφορετικούς λόγους και αιτίες. Στις περιοχές 4 και 5 υποτίθεται ότι θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις το 2023-24. Οι περιοχές 6 (ενωμένα μπλοκ 3 και 7) και 7 (μπλοκ 10) είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Για την τεράστια περιοχή 8 (προέκυψε από την ένωση των μπλοκ 16 και 17 καθώς και από την προσθήκη περιοχών που δεν είχαν προκηρυχθεί) που ανήκει στην EXXON περιμένουμε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ο Πατραϊκός αναμένεται να δώσει 70% πετρέλαιο και 30% φυσικό αέριο με εκτίμηση για την ύπαρξη τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Ανάδοχος εταιρεία είναι τα ΕΛΠΕ.

Στα χέρια τους οι εταιρείες έχουν το μοντέλο του Πατραϊκού από το 2000!!! Που δείχνει τις δομές και την δυναμική της περιοχής αλλά αυτό μέχρι νεοτέρας φαίνεται πως δεν λέει και δεν σημαίνει τίποτα κατά ένα περίεργο λόγο σε κανέναν.

Στην περίπτωση του Κατακόλου τα πράγματα είναι ακόμα πιο αδιανόητα καθώς πρόκειται για μια περιοχή από τις πλέον ώριμες με τα δεδομένα να μιλούν για περίπου 3-4 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και κάποια δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ανάδοχος είναι η Ενεργειακή.

Όπως προκύπτει από την αποτύπωση των περιοχών η δυτική Ελλάδα ως προς την ύπαρξη υδρογονανθράκων – σημειώνονται με γραμμοσκιασμένες περιοχές – αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πεδία, αλλά αυτό μέχρι στιγμής ισχύει σε θεωρητική βάση καθώς πολιτικά, γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια παραπέμπουν επι δεκαετίες την υπόθεση της εξόρυξης στις καλένδες. Να σημειωθεί πως τα ίδια ισχύουν και σε ότι αφορά την τύχη των ερευνών στην Αιτωλοακαρνανία

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες επιστημονικές εργασίες και μένει η εκτίμηση των σεισμικών και η πρόταση των ΕΛΠΕ για τα εκτιμώμενα κοιτάσματα και ο προγραμματισμός της πρώτης Γεώτρησης. Η εκτίμηση του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι θα βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη, ίσως και μεγαλύτερο από αυτό του Zohr στην Αίγυπτο. Η δυναμική της περιοχής δείχνει κύρια φυσικό αέριο (70-80%) και λιγότερο πετρέλαιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα