Μαύρο Καρναβάλι για την οικονομία: Σοβαρές οι επιπτώσεις από τη μη διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής της Πάτρας

04.02.2021 / 13:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
armata-treis-maskarades

Πέρα από την κρίση της πανδημίας που έχει κοστίσει τόσα στην τοπική οικονομία, η Πάτρα είναι αναγκασμένη να υποστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια τεράστια απώλεια.

Αυτή του Πατρινού Καρναβαλιού. Αν την περασμένη χρονιά η ακύρωση των επίσημων εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού από τον δήμο, ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας και των ειδικών, ήρθε κάπως απότομα για την αγορά και τους επαγγελματίες – κάνεις δεν το περίμενε – τα πράγματα φέτος είναι δεδομένα και έχουν ξεκαθαρίσει από νωρίς.

Μαζικές εκδηλώσεις απαγορεύονται και οι καρναβαλικές παρελάσεις του Δήμου Πατρέων το τελευταίο Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να γίνουν, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος που κάθε χρόνο κατακλύζει την πρωτεύουσα του Πατρινού Καρναβαλιού – ακόμα και να παύσει το μέτρο της απαγόρευσης από νομό σε νομό – δεν θα έχει κανέναν λόγο για να έρθει στην Πάτρα.

Κρίνοντας από την οδυνηρή περσινή εμπειρία όπου με απόφαση της ακύρωσης των καρναβαλικών παρελάσεων ακυρώθηκαν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, οι αφίξεις των επισκεπτών και έπεσε κατακόρυφα ο τζίρος των καταστημάτων της εστίασης, η φετινή απώλεια θα είναι το ίδιο περίπου μεγάλη.

Με τη διαφορά φέτος ότι τα καταστήματα εστίασης είναι εντελώς κλειστά, είναι σχεδόν απίθανο να ανοίξουν μέχρι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Πατρινού Καρναβαλιού και τουλάχιστον γλιτώνουν το κόστος των παραγγελιών σε είδη και προϊόντα, πολλά από τα οποία την περασμένη χρονιά έμειναν στις αποθήκες τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για τους επαγγελματίες, ούτε αναιρεί ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα για την τοπική οικονομία. Την περασμένη χρονιά το πόσο που χάθηκε από το τελευταίο Σαββατοκύριακο από την ξαφνική ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έφτασε τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τον κύκλο της εστίασης και τον επισιτιστικό κλάδο. Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα υπολογίζεται στα 80% , ενώ στο ίδιο επίπεδο κυμάνθηκαν και οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Φέτος το ενδιαφέρον από τον κόσμο για να έρθει στην Πάτρα, ακόμα και να τον αφήσουν, είναι μηδαμινό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου. Κανένα ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καμία κράτηση.

Ούτε ελπίζουν στο Πατρινό Καρναβάλι για φέτος οι ξενοδόχοι. Το ίδιο ισχύει και για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ που σε κανονικές περιόδους φέρνει στην Πάτρα πάνω από το 70% των επισκεπτών του Πατρινού Καρναβαλιού με δρομολόγια ανά δέκα λεπτά.

Όσο για τα καταστήματα εστίασης (εκτός απροόπτου), αυτά θα είναι κλειστά και δεν ελπίζουν έτσι και αλλιώς σε κάτι από Πατρινό Καρναβάλι, σε περιόδους πανδημίας που ακόμα και αν άνοιγαν θα έπρεπε να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να δουλέψουν με κάτω από το 50% των δυνατοτήτων τους.

Και όμως το φετινό Πατρινό Καρναβάλι, αν γινόταν κανονικά, αφήνοντας πίσω την πανδημία θα μπορούσε να ήταν η ιδανική επανέναρξη, το πιο δυναμικό restart για την εστίαση και γενικότερα για την τοπική οικονομία. Ένα restart που από ότι φαίνεται, ουσιαστικά, αργεί ακόμα.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

«Τεράστια οικονομική καταστροφή»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Σπύρος Στεργίου, μιλώντας στον «Νεολόγο» ανέφερε τα εξής:

«Η απώλεια του Πατρινού Καρναβαλιού κατά την εκτίμηση μου θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με την περασμένη χρονιά. Φέτος βέβαια τα καταστήματα θα είναι κλειστά και δεν θα γίνει αυτό το ξαφνικό της περασμένης χρονιάς.

Όμως ο κόσμος δεν θα έρθει στην Πάτρα  και αυτό σημαίνει ότι  θα λείψουν από τα ταμεία των μαγαζιών μας τα χρήματα του καρναβαλιού.

Πέρυσι το ποσό που χάθηκε από την εστίαση ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Μιλάμε για μία τεράστια οικονομική καταστροφή και για τον κλάδο, αλλά και την αγορά της πόλης».

ΔΗΜ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Έτσι και αλλιώς θα είμαστε κλειστοί»

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στον «Νεολόγο», ανέφερε τα εξής:

«Την περασμένη χρονιά οι ακυρώσεις στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Πατρινού Καρναβαλιού έπεφταν σαν «βροχή» και λίγες μέρες πριν είχαμε αγγίξει την πληρότητα.

Φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχείων της Πάτρας και της Αχαΐας θα είναι έτσι και αλλιώς κλειστά το καρναβάλι αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Έτσι και αλλιώς η κατάσταση είναι τέτοια που μόλις το 50% της δυναμικότητας των κλινών των ξενοδοχείων της περιοχής λειτουργεί. Το υπόλοιπο είναι κλειστό και υπάρχουν ξενοδοχεία που ανοίγουν ανά δεύτερη ή τρίτη μέρα, ανάλογα με το αν έχουν καμία κράτηση. Στο καρναβάλι δεν θα αλλάξει κάτι. Από τη στιγμή που δεν θα γίνουν δρώμενα, τι να έρθει ο κόσμος να δει;».

ΗΛΙΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τι να έρθει ο κόσμος να κάνει στην Πάτρα;

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος, ανέφερε τα εξής:

«Δεν υπάρχει καρναβάλι για τα ξενοδοχεία, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από τον κόσμο για να έρθει στην Πάτρα. Αυτή τη στιγμή ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από νομό σε νομό, όμως και να αρθεί δεν θα έχει κανένα νόημα για μας.

 Τι να έρθει ο κόσμος να κάνει στην Πάτρα, χωρίς δρώμενα και με τα μαγαζιά κλειστά; Η ζημιά είναι τεράστια και για τη φετινή απώλεια του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και γενικότερα για αυτή την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Ζημιά που δεν αναπληρώνεται…».

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα