Μαυριτανία: Οι γυναίκες γιορτάζουν το διαζύγιό τους με ένα μεγάλο πάρτι

14.06.2023 / 17:26
india-2-681x454

Ακόμα και στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, ένας λόγος που μια γυναίκα μπορεί να αποφεύγει το διαζύγιο μέχρι τις μέρες μας είναι το κοινωνικό στίγμα που το συνοδεύει. Όχι όμως στη Μαυριτανία, όπου το τέλος του γάμου της γιορτάζεται με ένα μεγάλο πάρτι, σύμφωνα με νέο άρθρο των New York Times, με φαγητό, τραγούδι και χορό, καθώς θεωρείται ότι είναι ξανά διαθέσιμη για ένα νέο -και, με λίγη τύχη, πιο ευτυχισμένο- γάμο. Πρόκειται μάλιστα για παράδοση αιώνων, με τη διαφορά ότι σήμερα, στην εποχή του Instagram, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή εκτός των συνόρων της, μέσα από τα social media.

Η Μαυριτανία, για την ακρίβεια, σύμφωνα με κάποιες μελέτες (απουσιάζουν τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία) έχει το υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων στον κόσμο, με πολλές γυναίκες, και άντρες, να παντρεύονται 5-10 φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Κάποιες φορές το αίτημα διαζυγίου υποβάλλεται προφορικά, όχι μέσω επίσημων εγγράφων, και παρόλο που η πρώτη κίνηση γίνεται συνήθως από άντρες, σε συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει γυναικεία πρωτοβουλία.

Η Μαυριτανία, για την ακρίβεια, σύμφωνα με κάποιες μελέτες (απουσιάζουν τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία) έχει το υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων στον κόσμο, με πολλές γυναίκες, και άντρες, να παντρεύονται 5-10 φορές στη διάρκεια της ζωής τους.

Το γεγονός ότι το διαζύγιο είναι τόσο διαδεδομένο -και αποδεκτό- στη Μαυριτανία έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Nejwa El Kettab, στο μητριαρχικό παρελθόν των Μαυριτανών της περιοχής. Από την εποχή που οι τοπικές κοινότητες αποτελούντο από νομάδες, τα «πάρτι διαζυγίων» ήταν εξαιρετικά κοινά, ένας τρόπος, στην αναλογική εποχή, να ανακοινώνεται η αλλαγή στάτους μιας γυναίκας, από «παντρεμένη» ξανά σε «single».

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα