Μαθητικό φεστιβάλ πολιτιστικής κληρονομιάς στα Παλαιά Σφαγεία

29.05.2024 / 13:48
ΑΦΙΣΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΟΜΗΣ 2024

Με μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά και τους συνοδούς τους που θα ξετυλιχτεί το Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 από τις 18.30 έως τις 22.30 στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, τα παιδιά θα αποχαιρετίσουν τη φετινή χρονιά.

Η ξεχωριστή εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη λήξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σχολικού Έτους 2023-2024 που πραγματοποιήθηκαν στα Παλαιά Σφαγεία από τη Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πολιτιστικά Θέματα). Πρόκειται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς στα Παλαιά Σφαγεία γεμίζοντας τις αίθουσες και τον υπαίθριο χώρο με παιδικά χαμόγελα, δημιουργικές ανησυχίες και καλλιτεχνικές-καρναβαλικές κατασκευές συνδυάζοντας παιχνίδι και εκπαιδευτική διαδικασία..

Το πρόγραμμα του Καλοκαιρινού Μαθητικού Φεστιβάλ έχει ως εξής:

18:30 Χαιρετισμοί – Ενημέρωση για Δράσεις (Αίθουσα Καρναβαλιού-Κ6)

18:45 Μικρές Παρουσιάσεις/Αφηγήσεις/Ποιήματα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια (εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια ή προτάσεις για τη θεματική του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 εμπνευσμένα από την επίσκεψή τους στο χώρο) (Αίθουσα Καρναβαλιού-Κ6)

19:45 Αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα & Αναμνηστικό βραβείο συμμετοχής στα σχολεία/τμήματα που πήραν μέρος στις σύντομες παρουσιάσεις (Αίθουσα Καρναβαλιού-Κ6)

20:00 – 21:30 Ελεύθερος χρόνος (προαύλιο) / Εργαστήρια για τα παιδιά: Mixed Media, face painting από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, στολή και κόσμημα (αίθουσα ΝΚ1 & ΝΚ2) / Επίσκεψη στην έκθεση (αίθουσα Κ4) κατασκευών των μαθητών (προβολή βίντεο από τις επισκέψεις των μαθητών)

21:30-22:30 «Χορευτικά Τυπώματα Σκιών» – Δράση με μουσική και ζωγραφική (φως, μουσική και χρώματα, συμμετέχουν όλα τα παιδιά και δημιουργούν ένα έργο) (προαύλιο)

*Με την ευγενική συνεργασία των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° Πάτρας

Εγκαίνια Έκθεσης Κατασκευών Μαθητών 2024

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Μαθητικού Φεστιβάλ την Κυριακή 2 Ιουνίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα εκθέσεων-Κ4 του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Κατασκευών Μαθητών 2024 «Καρναβάλι και Καραγκιόζης», που θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή τις ώρες 9.30-14.30. Η έκθεση θα περιλαμβάνει κατασκευές που δημιούργησαν τα παιδιά στα εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και κατά τη διάρκεια των Καρναβαλουπόλεων που έγιναν στα Παλαιά Σφαγεία την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού 2024.

Η έκθεση και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι έργο της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 συμμετείχαν 162 τμήματα σχολείων και 3370 παιδιά στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο «Μάσκα ή Καπέλο»

Δημιουργικό εργαστήριο επιζωγράφισης και διακόσμησης καρναβαλικής μάσκας ή καπέλου από επαναχρησιμοποιημένα υλικά με σκοπό την σύνδεση του καρναβαλιού με την κοινωνία των μαθητών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης τους.

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο «Καραγκιόζης»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής φιγούρας καραγκιόζη με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το Θέατρο Σκιών, την σημασία του για την πόλη της Πάτρας και τις τεχνικές που το συνοδεύουν.

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο «Κολλάζ Μασκαράτας»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής και επένδυσης φιγούρας Μασκαράτας του Πατρινού Καρναβαλιού με κομμάτια υφάσματος και χαρτιού. Σκοπός είναι η σύνδεση του καρναβαλιού με την τέχνη του κολλάζ και η εξοικείωση των μαθητών με την διαθεματικότητα στην καρναβαλική τέχνη.

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο «Βιτρό Καρναβαλικών Παραστάσεων»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής και επιζωγράφισης καρναβαλικών παραστάσεων με πολύχρωμες πλαστικές διαφάνειες εμπνευσμένες από την τεχνική της υαλογραφίας. Σκοπός είναι η σύνδεση του καρναβαλιού με την τέχνη του βιτρό και την εξοικείωση των μαθητών με την διαθεματικότητα στην καρναβαλική τέχνη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα