Παρασκευή, 1.07.2022, 4:17 πμ

Μάσκα – Προπόνηση: Πόσο εμποδίζει την οξυγόνωση και την απόδοση

11.11.2020 / 11:44
201106152211_maska_gym

Τελικά μπορούμε να αθληθούμε φορώντας μάσκα; Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν απαντά στο ερώτημα: η απόδοση της άσκησης και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και στους μύες των υγιών ανθρώπων, ισχυρίζεται, δεν επηρεάζονται από τη χρήση μάσκας κατά την έντονη προπόνηση.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, διαφωτίζει σχετικά με το θολό τοπίο περί μάσκας, σωματικής άσκησης και συνακόλουθου κινδύνου για την επαρκή πρόσληψη οξυγόνου ή, αντιστρόφως, την αυξημένη πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη χρήση μίας μάσκας τριών στρωμάτων, του τύπου που συνέστησε η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του Καναδά, διευκρινίζοντας πως για τις μάσκες ενός στρώματος τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 δραστήριοι και υγιείς άνδρες και γυναίκες, με καταγραφή της διατροφής, της και της σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου μία ημέρα πριν από τη δοκιμή.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν μια σύντομη προθέρμανση σε ποδήλατο γυμναστικής. Κατά το πείραμα, υπήρξε προοδευτική αύξηση της έντασης στο ποδήλατο, ενώ έπρεπε να διατηρήσουν τον απαιτούμενο ρυθμό πεντάλ. Όταν αδυνατούσαν να το πράξουν, η δοκιμασία ολοκληρωνόταν. Όπως εξήγησε ο Phil Chilibeck, καθηγητής στο Κολέγιο Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν, ένας συμμετέχων εξαντλείται συνήθως σε έξι έως δώδεκα λεπτά ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη διαδικασία συνολικά τρεις φορές, στην αρχή με χρήση χειρουργικής μάσκας, έπειτα με υφασμάτινη μάσκα και τέλος χωρίς μάσκα. Στη διάρκεια των προσπαθειών, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τους μύες των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και μόνο ελάχιστη επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών.

Με βάση τα ευρήματα, ο Δρ Chilibeck προτείνει τη χρήση μάσκας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεδομένου του υψηλού κινδύνου από τον μεγάλο όγκο αεροσταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα