Μάσκα και… «μένουμε σπίτι» η απάντηση σε καύσωνα και αιθάλη από τις φωτιές

05.08.2021 / 12:48
2f603d6fa9ec14d18e216ecea2d03514_L

Ως ένα «τοξικό κοκτέιλ» χαρακτήρισε την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον καύσωνα και τις φωτιές η Διευθύντρια 10ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μερόπη Μανταίου, τονίζοντας ότι η μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό θα προστατεύει πλέον και από την αιθάλη.

Όπως ανέφερε η κα Μανταίου, αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα από το «τοξικό κοκτέιλ» που υπάρχει στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα.

«Τα προβλήματα έχουν αυξηθεί για τους αναπνευστικούς ασθενείς και για τους καρδιοπαθείς. Πρέπει να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να κυκλοφορούμε με μάσκα που προστατεύει και για την Covid και για την αιθάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.

Όσον αφορά τα παιδιά, η κ. Μανταίου τόνισε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη και για αυτά, όπως ισχύει για όλους και σημείωσε ότι αρκεί μια απλή μάσκα που δεν αφήνει την αιθάλη να περάσει. «Να μην είναι εκτεθειμένα πολύ ώρα, να μην βγαίνουν έξω», σημείωσε.

Αναφορικά με το αν μπορούν τα κλιματιστικά που έχουμε στην Ελλάδα να συγκρατήσουν τα επικίνδυνα σωματίδια, η ίδια απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως «έτσι κι αλλιώς… δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Με την άποψη ότι η χρήση μάσκας είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της αποπνικτική ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τον καύσωνα και το τοξικό νέφος των πυρκαγιών, συμφώνησε και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής συνιστά να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό, ενώ ανέφερε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

Μάσκα και μέσα στο σπίτι

Τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι πυρκαγιές επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.
Μιλώντας στα ΝΕΑ, προειδοποιεί ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα πέρα από τον απλό ερεθισμό των αεροφόρων οδών θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ώστε να εκτιμηθεί εάν θα πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, η χρήση μάσκας ακόμα και μέσα στο σπίτι και η εισπνοή από τη μύτη βοηθούν διότι τα φίλτρα των κλιματιστικών συχνά δεν σταματούν αυτούς τους ρύπους.
Εξυπακούτεται ότι ισχύει η γενική σύσταση ότι όσοι βρίδκονται κοντά σε σημεία με πυκνούς καπνούς από πυρκαγιές θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι φροντίζοντας να είναι κλειστές οι πόρτες και τα παράθυρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα