Μάριος Θεμιστοκλέους: “Πιο εύκολα κεραυνός παρά παρενέργειες…”

01.05.2021 / 16:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
marios-themistokleous

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των 30άρηδων, ενώ την Μ. Πέμπτη άνοιξε και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα από τα 40 έως τα 44 έτη. Σήμερα, 1η Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 49, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας, δηλαδή τα σκευάσματα των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Να μην φοβούνται οι πολίτες»

Κάλεσμα σε όλους για εμβολιασμό, «προκειμένου να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε, για να βγούμε μια ώρα νωρίτερα στην Ελευθερία», απευθύνει, μέσω του max fm 93,4 και του «Νεολόγου», ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Να μην φοβούνται οι πολίτες. Πιο εύκολα πέφτει πάνω σε κάποιον κεραυνός, παρά έχει παρενέργειες από το εμβόλιο. Τα συμβάντα είναι ελάχιστα. Ας πείσει ο καθένας τον διπλανό του, την οικογένειά του, τον φίλο του να εμβολιαστεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα 30 – 39, τόνισε ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από τη σειρά τους, ότι τα διαθέσιμα ραντεβού είναι αρκετά και συνεπώς αν κάποιος κλείσει αύριο ραντεβού μπορεί να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμη και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Για τους 40 έως 44 ακολουθείται η κλασική διαδικασία, δηλαδή σε όσους έχουν άυλη αποστέλλεται μήνυμα με προτεινόμενο ραντεβού, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσουν εντός 24ων ωρών. Επίσης μπορούν να κλείσουν ραντεβού εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα ή σε κάποιο ΚΕΠ ή στον φαρμακοποιό τους.

«Ενθαρρυντικά τα στοιχεία»

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, εξέφρασε την αισιοδοξία για αύξηση των εμβολιασμών εντός του επόμενου διαστήματος, με τη διαδικασία να «τρέχει» πολύ, όπως είπε, εντός Μαϊου και Ιουνίου, αφού θα φτάσουν στη χώρα μας εκατομμύρια δόσεις, «με τον επιχειρησιακό στόχο του Υπουργείου να είναι ο εμβολιασμός του 100% του πληθυσμού». Τα στοιχεία βέβαια είναι ενθαρρυντικά ακόμη και τώρα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα.

«Στόχος μας είναι έως τέλος Μαϊου να έχουν εμβολιαστεί 5.000.000 πολίτες», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε: «Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου. Η επιχείρηση «Ελευθερία» εισέρχεται στην τρίτη φάση της, αυξάνονται τα διαθέσιμα εμβόλια ενώ θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Ποσοστό συμπολιτών που αντιστοιχεί στο 19,3% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι αντιστοιχεί σε 8%».

Νωρίτερα η β’ δόση,  «τρέχει» η Πάτρα

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε τη δυνατότητα η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει – για όσους το επιθυμούν – στις 8 εβδομάδες. Εως τώρα ίσχυε ότι η δεύτερη δόση γινόταν 11 ή 12 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα και να μεταφέρουν πιο νωρίς το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εμβολιαστική κάλυψη στην Πάτρα διευρύνεται ταχέως, με τη βοήθεια και του Εμβολιαστικού Κέντρου στο νέο λιμάνι, κάτι που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, μέσω των στοιχείων στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Εγκυμοσύνη: Τί γίνεται με Astrazeneca και Johnson

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών: «Κατά 99% τα εµβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο µειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδοµένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγησή τους κατά την κύηση.

«Αν µια γυναίκα εµβολιαστεί κατά την κύηση, µη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Βρισκόμαστε σε στάση αναµονής, µέχρι να µπορέσουµε να έχουµε στοιχεία και για αυτά τα εµβόλια. Αυτή η τυπικότητα ας μην αποτελέσει εµπόδιο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία».

Από την εφημερίδα “Νεολόγος”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα