Μάλι: Επίθεση εναντίον οχηματοπομπής του ΟΗΕ στην Γκαό

07.07.2023 / 7:44
un_mali

Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες Πέμπτη στην Γκαό εναντίον οχηματοπομπής ανεφοδιασμού της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA), ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη δύναμη των κυανόκρανων.

«Άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον οχηματοπομπής ανεφοδιασμού της MINUSMA που κατευθυνόταν από την [κοινότητα] Λαμπεζανγκά στην Γκαό», τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Μαλί, στην ομώνυμη επαρχία, εξήγησε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ειρηνευτική δύναμη.

Πολιτικό βυτιοφόρο ανατράπηκε στην επίθεση, η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολίτης του Μάλι, πρόσθεσε η ίδια πηγή, μιλώντας για «προκαταρκτικό» απολογισμό.

Την 30ή Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να τερματιστεί η ειρηνευτική αποστολή, όπως απαίτησε το Μπαμακό. Η αποχώρηση θα διαρκέσει έξι μήνες, ως τα τέλη του 2023.

Το Μαλί είναι αντιμέτωπο από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας, που εκδηλώθηκε αρχικά στον βορρά προτού εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας και κατόπιν σε γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Είναι αναρίθμητες οι ωμότητες τζιχαντιστικών ένοπλων οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς επίσης και πολιτοφυλακών, συμμοριών κακοποιών, ακόμη και των δυνάμεων του τακτικού στρατού.

Η MINUSMA, που μετρά περίπου 12.000 στρατιωτικούς και αναπτύχθηκε στο κράτος του Σαχέλ το 2013, μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, όπως και η ξένη παρουσία και τα σύμβολα της εξουσίας του κράτους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα