Μάκης Βορίδης – Κώστας Πελετίδης: Σχέση «μίσους» ή ίσων αποστάσεων;

12.01.2021 / 7:09
collage

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Διαθέσεις για δυσκολία συνεργασίας με το νέο Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, φαίνεται πως έχουν κύκλοι προσκείμενοι στη Δημοτική Αρχή της Πάτρας, κάτι που εκφράστηκε και δημόσια, λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση των αλλαγών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, την περασμένη Δευτέρα.

«Όλοι ξέρουν που τοποθετείται πολιτικά ο Βορίδης και που ο Πελετίδης, γι αυτό και υπάρχει μια ανησυχία μήπως το δίδυμο αυτό τα πάει ‘σκόρδο – κρεμμύδι’», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Δύο είναι τα βασικά αιτήματα που θέτει επιτακτικά ο δήμαρχος σε κάθε υπουργό Εσωτερικών: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Με βάση αυτά τα ζητήματα, ο δήμαρχος ήδη έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις στην Πάτρα. Εμμέσως το είπε και στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ‘’οξύνθηκαν τα προβλήματα του πατραϊκού λαού, κι επειδή δεν θα μας χαρίσει κανείς τίποτα, μπορούμε μαζί να αλλάξουμε την πορεία της κοινωνικής ζωής. Χρειάζεται να έχουμε πίστη, αισιοδοξία , ενότητα και αγώνα’’».

Έχουν πέσει οι τόνοι…

Είναι αλήθεια όμως πως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Δημοτική Αρχή και ο Κώστας Πελετίδης έχουν ρίξει τους τόνους σε σχέση με τα κυβερνητικά στελέχη, ως προς τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων για την Αχαϊκή πρωτεύουσα, σε μια λογική συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, κατόπιν όμως «σθεναρών και αδιαπραγμάτευτων διεκδικήσεων».  Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το τρένο της Πάτρας και η ανακοίνωση μετά το τετ – α – τετ  με τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα, στην οποία γινόταν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση, όπως και το ραντεβού με τον Υπουργό Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα χρέη του Βιοτεχνικού Πάρκου. Στη δεύτερη περίπτωση φαίνεται πως οι εξελίξεις είναι θετικές, αφού η διαχειρίστρια εταιρεία ξεκίνησε τις συνομιλίες για μείωση του χρέους.

Η συνεργασία ίσως ευνοούσε

Όπως λοιπόν προκύπτει από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για διάλογο και με τον κ. Βορίδη, πρωτού ενδεχομένως… βγουν όπλα, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών διαχειρίζεται προγράμματα και κονδύλια για τους Δήμους. Προφανώς, μια καλή συνεργασία θα ευνοούσε και τις δύο πλευρές. Τον μεν Κώστα Πελετίδη για απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων και κατ’ επέκταση ολοκλήρωσης και σχεδιασμού έργων, με φόντο και τις επόμενες εκλογές, τον δε Μάκη Βορίδη και την κυβέρνηση γενικότερα, για τον ίδιο λόγο. Αφού η αποτελεσματικότητα σε Περιφέρειες και Δήμους θα δώσει πόντους τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ίδιο προσωπικά, την ώρα μάλιστα που αναλυτές θέλουν τις πρόωρες εκλογές να πλησιάζουν.

Χαρακτηριστικό και εμβληματικό έργο η ανάπλαση του Λαδόπουλου, που ανήκει μεν στην Περιφέρεια, αλλά στο «στοίχημα» συμμετέχει και ο Δήμος Πατρέων, που παραχώρησε τον χώρο, οργάνωσε διαδικασίες, διεκδίκησε και εναποθέτει πλέον και πολιτικές ελπίδες στην ολοκλήρωσή του. Τις τύχες του θα χειριστεί πλέον ο κ. Βορίδης.

Εκτός κι αν πάει σε πολιτική κόντρα

Όλα τα παραπάνω, υπό την αίρεση αλλαγής πλάνου από τον Κώστα Πελετίδη και τη Δημοτική Αρχή. Για δεν είναι λίγοι οι γνώστες της πολιτικής και αυτοδιοικητικής σκακιέρας που σημειώνουν ότι, ο Δήμαρχος Πατρέων θα επιλέξει και για πολιτικούς-κομματικούς-επικοινωνιακούς λόγους σύγκρουση με τον Μάκη Βορίδη, αφού στην ουσία το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το… μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και στην αυτοδιοίκηση, θέλοντας να στείλει μήνυμα. Ότι δηλαδή, η δημοτική αρχή δεν κάνει βήμα πίσω, διεκδικεί το 100% όσων ζητά και συγκρούεται με τον οποιονδήποτε, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός «εκπροσωπεί μία δεξιότερη πολιτική όπως ο κ. Βορίδης».

«Υπουργός όλων των αυτοδιοικητικών»

Πάντως σύμφωνα με συνεργάτες του κ.Βορίδη που μίλησαν στον «Νεολόγο» δεν υπάρχει αρνητική διάθεση από το νέο Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος «θα επιλέξει να βοηθήσει όλους σε ίσες αποστάσεις Κι δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και θα είναι υπουργός όλων των αυτοδοικητικών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εισηγήσεις για εκλογές Ιούνιο ή Σεπτέμβριο

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό της Δευτέρας, φουντώνει ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες τους επόμενους μήνες.

Στην κυβέρνηση απορρίπτουν αυτά τα σενάρια και μιλούν για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Μάκης Βορίδης και Σπ. Λιβανός, μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκαν σε αυτά τα σενάρια λέγοντας ότι δεν ισχύουν και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ωστόσο, μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης η συζήτηση έχει «ανάψει», περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος και με την πρόβλεψη ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «παίζει» δυνατά το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο ή – το πιο πιθανό – τον Σεπτέμβριο.

Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου τονίζουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές άνετα και αν όχι με την πρώτη (που θα γίνει με απλή αναλογική και θα «καεί») με τη δεύτερη εκλογική διαδικασία να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 Η αντίθετη άποψη, αυτή που δεν θέλει εκλογές το 2021, μετρά το ρίσκο που έχει μια τέτοια κίνηση. Τονίζουν π.χ. ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου έπειτα από τόσους μήνες με πανδημία, με χιλιάδες νεκρούς και με πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατεστραμμένα.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο ανασχηματισμός έχει εκλογικό «άρωμα».  

Αναφέρουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των περιφερειών κι ότι η επιλογή του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών είναι ένα σήμα ότι ο ίδιος θα «τρέξει» την οργάνωση των εκλογών.

(από εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα