Παρασκευή, 21.01.2022, 2:07 πμ

Μαίη Ζαννή: «Μια γυναίκα μπορεί να φτάσει εκεί που θέλει»

12.11.2021 / 17:32
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1500

Στην Πάτρα θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή, προσκεκλημένη της Χριστίνας Αλεξοπούλου, η πρόεδρος και συν ιδρύτρια της Women Act, Μαίη Ζαννή, για τα εγκαίνια του Hub της οργάνωσης στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Ηγέτιδες στη Δημόσια Σφαίρα» θα είναι η Υφυπουργός, Ζωή Ράπτη, ενώ μαζί της, θα δώσουν το παρών, η βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ, Ολυμπία Λόη και η επιχειρηματίας Αλεξάνδρα Μακρυγιώργου.

Εισαγωγικά, ας γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα τη συντονίστρια της εκδήλωσης που θα γίνει απόψε στις 7 το απόγευμα, στον πολυχώρο Τένχνης και Πολιτισμού «Επίκεντρον» (Νόρμαν 16). Η Μαίη Ζαννή, είναι πολιτικός επιστήμονας και εργάζεται ως Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Είναι επικεφαλής της Women Act, της μη κυβερνητικής οργάνωσης με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (BA 1998). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College του Πανεπιστημιού του Λονδίνου (MSc 1999) και σε Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics (MSc 2000).

Υπήρξε αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 ως το 2016 και από τότε είναι αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας.

Πείτε μας παρακαλώ λίγα λόγια για την οργάνωση Women Act. Ποιος είναι ο σκοπός της;

H Women Act ιδρύθηκε το 2017 στην Αθήνα από οχτώ γυναίκες με έναν στόχο, αυτόν της ενδυνάμωσης των γυναικών στην δημόσια σφαίρα. Αυτό το προσπαθούμε μέσω δράσεων δικτύωσης, εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Η δικτύωση γίνεται στα μηναία Aperitifs τα οποία ξεκίνησαν στην Αθήνα και πλέον πραγματοποιούνται επίσης και στα άλλα μέρη που δραστηριοποιούμαστε. Ενδεικτικά να σας πω ότι μια γνωστή γυναίκα έρχεται σε αυτά και περιγράφει την επαγγελματική της πορεία ενώ κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων που είναι για περιορισμένο αριθμό γυναικών όλες οι συμμετέχουσες γνωρίζονται μεταξύ τους και έτσι φτιάχνουν τα δικά τους δίκτυα. Για την εκπαίδευση τους πραγματοποιούνται Ακαδημίες Ηγεσίας οι οποίες είναι μονοήμερες και εντατικές. Σε αυτές μια γυναίκα μαθαίνει τα εργαλεία που χρειάζεται για να είναι ηγέτιδα. Έχουμε πολλαπλούς εισηγητές αλλά και την Δρ Μαρία Γιαννιού που είναι συνιδρύτρια της Women Act και leadership coach. Οι καμπάνιες μας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αποσκοπούν στο να γίνουν γνωστά τα θέματα της έμφυλης ισότητας. Η τελευταία μας είναι το «No More Manels – Όχι μόνο άνδρες» με στόχο τα πάνελ των συνεδρίων και εκδηλώσεων να έχουν περισσότερες γυναίκες σε αυτά. Με όλες μας τις δράσεις στοχεύουμε σε περισσότερες ηγέτιδες στην δημόσια σφαίρα.

Αλήθεια, με ποιούς τρόπους μπορεί μια γυναίκα να διεκδικήσει θέσεις ηγεσίας και να εμπλακεί ενεργά στο δημόσιο χώρο; Έχετε διακρίνει πολλάκις έμφυλες ανισότητες;

Στη Women Act λέμε ότι μια γυναίκα μπορεί να φτάσει έως εκεί που θέλει. Εμείς της παρέχουμε τα εργαλεία ώστε να έχει την αυτοπεποίθηση να προχωρήσει στην δημόσια σφαίρα. Εάν αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα μπορεί να βοηθηθεί από εμάς μέσω του προγράμματος μας Women CANdidates όπου μέσω μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας της δίνουμε τα εργαλεία ώστε να σχεδιάσει την προεκλογική της εκστρατεία. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε partner την Αμερικάνικη Πρεσβεία και φέρνουμε τεχνογνωσία από την Αμερική. Εάν θέλει να εμπλακεί στον δημόσιο χώρο ως ομιλήτρια σε συνέδρια και διοργανώσεις της δίνουμε το W-Action μια καινοτόμα πλατφόρμα στην οποία αυτοπροτείνεται ως expert δηλαδή ειδική σε κάποιο τομέα. Έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές φορές οι γυναίκες δεν έχουν την ορατότητα που χρειάζεται ώστε να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας και για αυτό σχεδιάσαμε αυτά τα προγράμματα. Καθώς είναι ανοιχτά και διακδικτυακά είναι το ίδιο προσβάσιμα από μια γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας ή σε μια ακριτική περιοχή.

Υπάρχουν παραρτήματα και πυρήνες εθελοντών σε πολλές περιοχές της χώρας; Πώς και που μπορούν να σας βρουν;

Από την ίδρυση μας πιστεύαμε ότι το να είμαστε στην Αθήνα δεν είναι αρκετό. Για αυτό πλέον έχουμε hubs στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, την Λάρισα και τώρα και την Πάτρα. Έχουμε στόχο να είμαστε σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και αργότερα και σε άλλες μικρότερες πόλεις. Ευτυχώς στην εποχή μας με το διαδίκτυο έχουν την ευκαιρία όλες οι γυναίκες να ενημερώνονται για τις δράσεις μας και να συμμετέχουν σε αυτές. Στη ιστοσελίδα μας www.women-act.org αλλά και σε όλα τα social media μπορούν να μας βρουν. Είμαστε πολύ ενεργές στα Facebook, Twitter, Instagram και LinkedIn όπου ανεβάζουμε όλες τις προσκλήσεις και ανακοινώσεις της οργάνωσης μας.

Είναι σημαντική η βοήθεια της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάϊατ;

Είναι πάντα τιμητικό για εμάς να μας στηρίζουν άνθρωποι που πιστεύουν στην ισότητα. Στην Women Act πιστεύουμε ότι αυτό αφορά και τα δύο φύλα. Έτσι έχουμε τις Ambassador της οργάνωσης μας, γνωστές γυναίκες που στηρίζουν έμπρακτα την οργάνωση και τον σκοπό μας αλλά και άντρες που είναι Champions ισότητας για εμάς. Μάλιστα στην Πάτρα ερχόμαστε κατόπιν προσκλήσεως της Amabassador μας και βουλευτή Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου την οποία ευχαριστώ θερμά.

(Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «Νεολόγο» των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα