Μαγιορκίνης: Πολύ μικρή η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα self test

14.04.2021 / 21:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 18

H πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1.000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως τα ατομικά τεστ που έχουν επιλέγει στη χώρα μας μπορούν να εντοπίσουν με επιτυχία του 80% όσους έχουν κορονοϊό. Μάλιστα, σημείωσε ότι όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το ατομικό τεστ.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ που ακολούθησε, το 70% των θετικών self-tests εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό δείχνει την επιτυχία και την σημαντικότητα αυτού του τεστ. «Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορονοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά» μετά τη διενέργεια αυτών των ατομικών τεστ, τόνισε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως τα self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της δημόσιας υγείας, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2.

Ακόμη, τόνισε ότι πρόκειται για μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. «Σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος», ανέφερε.

Καταληκτικά ανέφερε πως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. «Κάνουμε αυτοδιάγνωση, αλλά συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζουμε συμπεριφορά αν έχουμε ένα αρνητικό τεστ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα