Μαγιορκίνης: Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο -Είναι κάτι σπάνιο αυτό που συνέβη στη 40χρονη

06.07.2023 / 9:57
magiorkinis-kounaei-xeria.jpeg

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τον στρεπτόκοκκο, τόνισε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάποια υποκείμενα νοσήματα.

Με αφορμή τη 40χρονη η οποία νόσησε από στρεπτόκοκκο και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλώς είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα».

Σε ερώτηση εάν ο στρεπτόκοκκος παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας, απάντησε: Η αίσθησή μου είναι ότι, επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι, βέβαια, πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα πλαίσια -εάν μπορούμε να πούμε- του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές. Όλοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλώς δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και περισσότερο σε σχέση με τη διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Η συχνότητα ήταν πολύ χαμηλή του στρεπτόκοκκου, όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα, και μεγάλη αύξηση σε σχέση σίγουρα με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί πολύ στενά το συγκεκριμένο νόσημα, έχει δώσει νούμερα, και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε, με απλά λόγια, ναι, έχουμε μια αύξηση, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε στον άλλον κόσμο».

«Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη»
Ο καθηγητής τόνισε, ακόμα, ότι οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό. «Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Άρα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα, θα πρέπει να πάρει αντιβίωση, γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο» ανέφερε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα