Τάκης Χατζής: Λουκασένκο, ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης

29.05.2021 / 12:06
ντα 29

Στο βαθμό που η Λευκορωσία χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τη Μόσχα, το καθεστώς (Λουκασένκο) μπορεί να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια και να κάνει αυτά που κάνει, να κυνηγάει τους αντιφρονούντες.

Προφανώς πίσω από τη Λευκορωσία υπάρχει η Μόσχα και χωρίς αυτήν δεν θα είχαν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια όπως η αεροπειρατεία. Αυτό που έγινε εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο ανταγωνισμό Δύσης και Ανατολής. Προφανώς πίσω από τη Λευκορωσία κρύβεται και η Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς Λουκασένκο.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι έδειξαν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ. Έκαναν σκληρές δηλώσεις, αλλά επί του πρακτέου, τα χέρια τους είναι μάλλον δεμένα και οι δυνατότητές τους περιορισμένες. Η Λευκορωσία είναι ένα κράτος παρίας, δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ευρώπη και οι όποιες κυρώσεις δεν επηρεάζουν.

Στο βαθμό που η Λευκορωσία χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τη Μόσχα, το καθεστώς (Λουκασένκο) μπορεί να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια και να κάνει αυτά που κάνει, να κυνηγάει τους αντιφρονούντες.

Η Λευκορωσία έχει στρατηγική «θέση» για τη Δύση; «Η Δύση έχει δείξει ότι θα ήθελε να την ξεχάσει τη Λευκορωσία, απλώς εκείνη δεν ξεχνιέται.

Όπως αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ, υπήρξε άμεση εμπλοκή και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Λευκορωσία χαρακτηρίζεται ως η «τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κυβερνά από το 1994 και θεωρεί τον εαυτό του «άνθρωπο του λαού», αλλά είναι αυτός που έδωσε τη διαταγή για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μεγάλωσε ως παιδί αγνώστου πατρός, κάτι που δεν ήταν πολύ εύκολο στην εποχή του. Για αυτό και έγινε στόχος κακοποίησης. Παιδί δεν πέρασε καλά, αφού όπου και αν πήγαινε ζούσε την απόρριψη και τη χλεύη. Έκανε σπουδές στη γεωργία, υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του στρατού (στα σύνορα) και μετά απορροφήθηκε στον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα, στο Μινσκ.

Το 1982, όταν έφυγε από τον στρατό, έγινε διευθυντής σε φάρμα-κολεκτίβα. Το 1990 εξελέγη βουλευτής στο Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Όταν τέθηκε θέμα ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση, ήταν ο μόνος (στο κοινοβούλιο) που ‘χε ψηφίσει κατά. Είχε ήδη ‘χτίσει’ τη φήμη του πολέμιου της διαφθοράς, όταν έγινε πρόεδρος της σχετικής επιτροπής.

Στα τέλη του 1993 είχε έτοιμο το φάκελο με τις κατηγορίες για διαφθορά, εναντίον 70 ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Στη λίστα ήταν ο Πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς και ο πρωθυπουργός Βιάτσεσλαβ Κέμπιτς. Στη λίστα των εγκλημάτων που είχαν διαπράξει ήταν η κλοπή κρατικών κονδυλίων, για προσωπική χρήση. Παρ’ ότι ουδέποτε αποδείχθηκαν στο 100% οι κατηγορίες, ο Σούσκεβιτς παραιτήθηκε -από ντροπή και μετά την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης.

Εκλογές 1994

Οι υποψήφιοι ήταν έξι. Μεταξύ τους ήταν και αυτοί που ‘χε ‘φάει’. Ο Λουκασένκο κέρδισε με ποσοστό 45.1%. Στις πρώτες δηλώσεις ως ηγέτης, είπε «κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Βλέπετε να ‘χει τοποθετηθεί φράκτης έξω από το παλάτι; Βλέπετε κάποιον φρουρό; Αυτή η χώρα είναι ασφαλής για όλους».

Το Μάιο του 1995 έκανε referendum για να αλλάξει τα εθνικά σύμβολα και να κάνει τη ρωσική γλώσσα ισότιμη εκείνης της Λευκορωσίας. Διέλυσε το Ανώτατο Σοβιέτ και βρέθηκε απέναντι σε 199 μέλη του κοινοβουλίου που ζητούσαν την αποπομπή του -για παράβαση του Συντάγματος. Νίκησε με 70.5% των ψήφων -προσθέτοντας στο Σύνταγμα τη θανατική ποινή (μόνο το 2018 πέθαναν κατ’ αυτόν τον τρόπο τέσσερις άνθρωποι). Νίκησε και τους οχτρούς.

Τότε πήρε στα χέρια του όλη την κυβερνητική δύναμη που ‘χει ένα έθνος. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχθηκαν ποτέ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Μέχρι σήμερα αναφέρουν πως η Λευκορωσία είναι “το τελευταίο δικτατοράτο της Ευρώπης”. Ένας από τους βασικούς λόγους έχει να κάνει με τις συνεχόμενες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έκτη θητεία (2020 – σήμερα)

Στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, ο Λουκασένκο κέρδισε άλλη μια εύκολη νίκη, με ποσοστό 80,2% έναντι 9,9% των ψήφων, που έλαβε η κυριότερη αντίπαλός του, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Κανείς από τους αντιπάλους του δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για νοθεία. Μετά τις εκλογές ξέσπασαν συνεχείς διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του, οι οποίες συνεχίζονται (Οκτώβριος 2020).

Μεταξύ άλλων, ο Λουκασένκο έχει τιμηθεί με ειδικό βραβείο από τη ΔΟΕ, με το βραβείο Χοσέ Μαρτί της Κούβας και του Τάγματος της Επανάστασης της Λιβύης.

Η βότκα σκοτώνει τον κορωνοϊό

Την εποχή της πανδημίας, είχε ενημερώσει το κοινό του πως «το κρύο που ‘χει στα γήπεδα του ice hockey είναι η πραγματική θεραπεία για τον Covid-19. Εδώ που είμαστε είναι σαν να ‘χουμε μπει σε καταψύκτη. Είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία. Ο αθλητισμός, ειδικά στον πάγο, είναι το καλύτερο φάρμακο. Με τη βοήθεια του Θεού, τη σάουνα (η ζέστη ‘σκοτώνει’ τον ιό) και τη βότκα, δεν κολλάς τίποτα. Αυτές είναι οι καλύτερες θεραπείες. Tα τρακτέρ γιατρεύουν τους πάντες. Τα χωράφια γιατρεύουν τους πάντες». 

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα