Lockdown: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

09.11.2020 / 9:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Daily life in the city, during the outbreak of the novel Coronavirus (COVID-19) Pandemic in Athens Greece on April 9, 2020. Greece is on the eighteenth day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog./ Καθημερινότητα στην πόλη, στην περιόδο της Πανδημίας του νέου κορωναϊού (COVID-19), Αθήνα, 9 Απριλίου, 2020. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δέκατη όγδοη ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδιώκοντας να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό COVID-19, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση.

Το σχέδιο άρσης του lockdown που ισχύει από το ξημέρωμα του Σαββάτου, μελετά η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, προτίθεται να ακολουθήσει “μοντέλο Μαΐου” με κάποιες, ωστόσο, κρίσιμες παραλλαγές. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, να αποδώσουν τα μέτρα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες να υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σαφής υποχώρηση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι, θεωρείται, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στην “Κ”, να είναι αρνητικό το ισοζύγιο μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων των κρουσμάτων στα νοσοκομεία, ακόμη και αν αυτά δεν αφορούν ΜΕΘ. “Μόνο τότε θα πάρουμε την απόφαση να αρχίσει να ξεκλειδώνει η χώρα” πρόσθεσε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Συνεπώς, η κρίσιμη περίοδος για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει την 25η Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και το άνοιγμα της οικονομίας, δεν θα γίνει ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός που ήδη έχει ξεκινήσει προβλέπει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, που τώρα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Από τις οικονομικές δραστηριότητες αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τελευταία θα είναι η εστίαση. Το άνοιγμα ωστόσο θα έχει περισσότερους περιορισμούς από εκείνους του περασμένου Μαΐου. Δηλαδή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν περιορισμοί και στην κυκλοφορία -πιθανότατα απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες- αλλά και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, είτε συνολικά είτε ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Παράλληλα, είναι πιθανόν με τη χορήγηση κινήτρων για διασφάλιση της απαιτούμενης θέρμανσης, η εστίαση να επιτραπεί μόνο σε ανοικτούς χώρους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα