Παρασκευή, 9.04.2021, 7:59 μμ

Lockdown – Εξαδάκτυλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου έναντι των σχολείων

22.02.2021 / 13:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
katastimata-koronoios-lianemporio

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η χώρα θα μπει σε φάση σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που θα χαλαρώσουν από την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 85% στην Αττική.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάνου είπε ότι οι μετρήσεις για τη Θεσσαλονίκη δείχνουν μια σταθερή, ήπια αύξηση 10% με 15%. «Δεν είναι μια εκθετική αύξηση. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός, σημαίνει επαγρύπνηση. Δεν είναι μόνο η συγκέντρωση στα λύματα. Είναι ο δείκτης θετικότητας, ο βαθμός μεταδοτικότητας, η εικόνα του συστήματος υγείας. Ολα αυτά συνεκτιμώνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.


Ο Εξαδάκτυλος απαντά στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο;»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος -που νωρίτερα δήλωσε ότι η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό φτάνει στο 8%- υποστήριξε για τη Θεσσαλονίκη ότι η αύξηση αυτή συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και «δεν είναι τέτοια ώστε να πάει (τη Θεσσαλονίκη) στο επίπεδο της Αττικής. Δεν αισθανόμαστε ήρεμα, γιατί αν συνεχίσει έτσι μπορεί να γίνει μεγάλη αύξηση» τόνισε.

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στον Εύοσμο, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Γίνεται μάχη για να μη διασπαρεί. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση όσο τρέχει ο εμβολιασμός να έχουμε δυο ακόμη στελέχη. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι αυτή που καλύπτεται λιγότερο από τα διαθέσιμα εμβόλια».

Ερωτηθείς ποιες δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του lockdown και αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε με νόημα:

«Λίγη υπομονή. Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. […] Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου»

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα