Τσίπρα στον ΣΚΑΙ – “Μην ράβουν κουστούμια στην ΝΔ, ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα” | dete

Τσίπρα στον ΣΚΑΙ - "Μην ράβουν κουστούμια στην ΝΔ, ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα"

Μετά από περίπου έναν χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σε μία συνέντευξη λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε απέναντι στη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά και στην πρώτη ερώτηση της δημοσιογράφου για «επιστροφή στην κανονικότητα» με τη σημερινή εμφάνιση του στο κανάλι, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το ελπίζω και εγώ να αποκατασταθεί. Δεν πρέπει να έχετε παράπονο γιατί θα έχετε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης».

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν είναι ξεχασμένα αλλά περασμένα. Δίνεται και μία ευκαιρία στον σταθμό να σκεφτεί τι έκανε στο παρελθόν» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν τήρησε τον λόγο του».

«Η παρουσία μου εδώ θα έδινε την ευκαιρία να αποκατασταθεί η κανονικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ από τον Ιούλιο του 2018. «Ήταν μια οριακή απόφαση που εκ του αποτελέσματος δεν φάνηκε να αλλάζει τη στάση του σταθμού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε όμως ωφέλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα «επιστρέψει στο 3%» και στην λογική του «go back madame Merkel» ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση ούτε θα γυρίσει στο 3%. Εχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ότι η κυβέρνησή του χτύπησε την μεσαία τάξη, λέγοντας: «Δεν γεννήθηκα στην κορυφή του Ολύμπου. Ξέρω τι γίνεται στους πρόποδες. Μεσαία τάξη είμαι. Γεννήθηκα σε γειτονιά της Αθήνας και ξέρω πως ζει ο κόσμος. Τα σαλόνια δεν τα μέμφομαι. Μέμφομαι τα σαλόνια των θαλασσοδανείων και του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του πως έδωσαν εύκολες υποσχέσεις και στην συνέχεια φυγομάχησαν. Επιτέθηκε ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως το 2014 εσκεμμένα «πάγωσε» αξιολόγηση, επέσπευσε προεδρική εκλογή και πόνταρε στην «αριστερή παρένθεση».

«Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε; Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν;» «Σας διαβεβαιώ» του απάντησε η Σία Κοσιώνη και ο Αλ. Παπαχελάς του θύμισε ντοκιμαντέρ του σταθμού με όσα έφεραν την Ελλάδα στην κρίση.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση του 2015 παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη «και την πλήρωσα» αλλά απέφυγε να πει αν την πλήρωσε και ο κόσμος. «Καταλογίστε μου όσες ευθύνες θέλετε για άγνοια συσχετισμών στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας. «Ήταν ανευθυνότητα δεν ήταν πολιτική προετοιμασία» παρατήρησε ο Αλέξης Παπαχελάς. «Όχι, ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς» απάντησε ο Τσίπρας. «Άρα μιλάτε για πολιτική αφέλεια» πρόσθεσε η Σία Κοσιώνη. «Μην λέτε φράσεις που δεν έχω χρησιμοποιήσει. Έχω μιλήσει για αυταπάτες» ανταπάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.