Λίβανος: Ξεκινά συνομιλίες με το ΔΝΤ

23.01.2022 / 15:47
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
FILE PHOTO: International Monetary Fund logo is seen inside the headquarters at the end of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Οι αρχές του Λιβάνου θα ξεκινήσουν συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται επίσημη κυβερνητική πηγή. Την πληροφορία την επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ που είπε ότι το Ταμείο θα έχει διαδικτυακές συνομιλίες με τις αρχές του Λιβάνου την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει δηλώσει ότι ελπίζει να καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία με το Ταμείο μέχρι το Φεβρουάριο. Ο Λίβανος βρίσκεται σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και η  βοήθεια από το ΔΝΤ θεωρείται ως σανίδα σωτηρίας.

Από την πλευρά του το Ταμείο έχει αξιολογήσει ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα πακέτο βοήθειας ύψους 69 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Το μέγεθος των ζημιών και η κατανομή τους κεφαλαίων από το πακέτο βοήθειας υπήρξε σημείο τριβής, καθώς η κεντρική τράπεζα, οι τράπεζες και η πολιτική ελίτ είχαν διαφωνήσει με το σχέδιο της κυβέρνηση, που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν οι προηγούμενες συνομιλίες το 2020.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είπε τον Σεπτέμβριο ότι το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που θα καταρτίσει το υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει δίκαιη κατανομή των ζημιών που υπέστη το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από τον Οκτώβριο.

Αναμένεται  όμως να συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα για να συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2022, ενώ δεν έχουν δοθεί σαφείς λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου κατέρρευσε το 2019 λόγω δεκαετιών κρατικής διαφθοράς και σπατάλης και του μη βιώσιμου τρόπου χρηματοδότησής του. 

Πολλές μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα επιδιώξει το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των επιδοτήσεων και της ενοποίησης των πολυάριθμων συναλλαγματικών ισοτιμιών στη χαοτική οικονομία μετρητών του Λιβάνου, γίνονται ήδη πραγματικότητα, καθώς το σκληρό νόμισμα στερεύει, λένε πολιτικές πηγές.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα