Λιβανός: Κίνητρα στους νέους αγρότες μέσα από τα ταμείο ανάκαμψης – Πάνω από 400 εκατ. ευρώ

25.04.2021 / 13:02
γκο 28

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Τη σημασία της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάδειξη της αγροτικής πολιτικής ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, στο πλαίσιο τoυ κοινού αγροτικού πλαισίου, τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Max Fm.

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μίλησε για την ενίσχυση των νέων αγροτών, για τους βιοκαλλιεργητές, για το πρόγραμμα «Ελληνική Διατροφή», αλλά και για την κατάρτιση των αγροτών.

«Στο επίκεντρο οι νέοι»

Το μέγεθος της δαπάνης της στήριξης των νέων αγροτών φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από τη προηγούμενη φορά που εφαρμόσθηκε το Μέτρο.

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να ανανεώσουμε την αγροτική μας οικονομία, να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους. Και στην ηλικία αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα επαγγέλματα. Να επενδύσουν και να βιώσουν την εμπειρία της αγροτικής οικονομίας και μέσα από αυτήν να αποκτήσουν εισοδήματα και να γίνουν επιχειρηματίες σε έναν πολλά υποσχόμενο χώρο, που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα στήριξης των νέων αγροτών υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal  και με την λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου και κυκλικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Υπουργός.

«Βάση στις υποδομές και στην κατάρτιση»

«Εάν καταφέρουμε η επένδυση στις υποδομές να γίνει ορθολογικά και με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Αν καταναλωθούν τα χρήματα σε απλές επιχορηγήσεις  τότε θα έχουμε αποτύχει, όπως έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα για υποδομές, ευφυή γεωργία κλπ», επεσήμανε ο κ. Λιβανός.

«Καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο Σπήλιος Λιβανός θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης, στην οποία η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Εκτίμησε ότι η χώρα πρέπει να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», πρόσθεσε.

Το «brand της Ελληνικής Διατροφής»

 «Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, είναι η ανάδειξη, παγκοσμίως, του brand της «Ελληνικής Διατροφής», υποστήριξε ο υπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βγάζει στο εξωτερικό τα προϊόντα της, αλλά επιθυμεί αυτά να αποκτήσουν ταυτότητα και να εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής και ως ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας.

«Έχουμε έναν πλούτο για να καταναλώσουμε οι  ίδιοι αλλά και για τον καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής αλλά και ως ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, το οποίο οφείλουμε να συνδέσουμε με τον τουρισμό μας. Οι τουρίστες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής».

Υπέρ της προώθησης του «ελληνικού σήματος»

Αναφορικά με την πολιτική γης ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μη τεμαχίζονται οι καλλιέργειες. Τάχθηκε υπέρ της προώθησης του «ελληνικού σήματος» και των οργανωμένων υδροπονικών καλλιεργειών με πιστοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων που παράγονται αλλά και την αναγραφή των συστατικών που περιέχουν. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία αλλά είναι και πιο υγιεινά. «Πρέπει να βάλουμε κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν και να ασκήσουμε έλεγχο εκεί που δεν ασκούσαμε αλλά και να χτίσουμε μια διαφορετική νοοτροπία στην κατανάλωσή μας», σημείωσε.

Οι βιοκαλλιεργητές

Ο προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των βιοκαλλιεργητών ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 85.000 αγρότες.

Οι δράσεις αφορούν μόνο στη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους και είναι οι εξής:

-Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία.

-Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Για πρώτη φορά στις βιολογικές καλλιέργειες σχεδιάζεται να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη, δίνοντας τη δυνατότητα σε 340 ενεργούς μελισσοκόμους βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες να διεκδικήσουν επιδότηση.

«Προσδοκούν σε πολιτικά οφέλη από τον κορωνοϊό»

Στο μέτωπο της πανδημίας, τόνισε ότι ο χειρισμός της από την ελληνική κυβέρνηση έχει προσδώσει αξιοπιστία στη χώρα και χαρακτήρισε ασφαλές το σχέδιο για τους εμβολιασμούς. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία  ότι η Ελλάδα θα βγει με τις λιγότερες απώλειες από αυτή τη λαίλαπα.

Συνέστησε σε όλους ηρεμία και αυτοσυγκράτηση με τήρηση των μέτρων, ενώ έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική του τακτική, αφού «το κόμμα της Κουμουνδούρου επενδύει σε πολιτικά οφέλη από την πανδημία», όπως υποστήριξε καταλήγοντας.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα