Λινού: Σε λίγες μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη – Λάθος ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ για τα rapid tests

21.12.2020 / 11:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ (1)

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού, μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 και είπε ότι διερευνάται αν είναι όντως πιο μεταδοτικός αυτός ο τύπος και επιπλέον αν είναι εξίσου ευαίσθητος στο εμβόλιο.

«Αυτή τη στιγμή» όπως τόνισε, «γίνονται έλεγχοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Αγγλία, ενώ σε 2-3 μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη του» ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.

«Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα» σημείωσε η κ. Λινού, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ο τύπος μετάλλαξης να οφείλεται και στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία. Όπως είπε, «είναι βασισμένο σε μοντέλα και όχι στα εργαστηριακούς ελέγχους για αυτό και πρέπει να δουν οι επιστήμονες αν είναι αλήθεια ή αν είναι θέμα συμπεριφοράς». Για το εμβόλιο, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ άλλωστε τονίζουν ότι θα πάρει χρόνια ώστε να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει τις συνέπειες του εμβολίου.

Λάθος ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ
Άσκησε παράλληλα κριτική, στην πρόταση της ομάδας των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας για εθελοντική βάση διενέργειας των rapid test. Όπως είπε, δεν κατανοεί τον λόγο που δεν γίνονται τυχαία τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. «Είναι βασικό λάθος στον σχεδιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς όπως είπε, «αυτοί που θα δηλώσουν να συμμετάσχουν στην εξέταση είναι όσοι μπορούν και ανησυχούν για την υγεία τους. Ενώ από την άλλη, θα μείνουν απέξω όσοι δεν μπορούν όπως είναι ηλικιωμένοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και αρνητές, οι οποίοι και δεν τηρούν τα μέτρα». «Είναι διαφορετικό να γίνεται στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η κυρία Λινού φάνηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε μελέτη της Αυστρίας, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά έως τώρα. Σύμφωνα με αυτήν, στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης. Πάντως η ίδια προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία.

Τέλος, για τις γιορτές σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι διαφορετικά φέτος τα πράγματα. Η κυρία Λινού προτείνει να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο η όποια συνάθροιση με μικρό αριθμό, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της επαφής με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα